KURBAN BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI

Yayına Giriş: 09.09.2016 Son Güncelleme: 09.09.2016

KURBAN BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI

9 Eylül 2016

Ülkemizde gıda güvenliğinde yetkili otorite olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın yakın zamanda kamuoyu ile paylaştığı taklit ve tağşiş yerlerinin fazlalığı gıda sektöründeki sorunları bir kez daha gözler önüne sermiştir. Sektörde kayıtdışı ve merdiven altı üretim olması, işletmelerde yeterince teknik eleman çalıştırılmaması ve yeterli düzeyde denetimlerin yapılamaması nedeniyle sektörde sıkıntılar yaşanmakta bu da halk sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Bütün bunlara ilaveten toplumsal ilişkilerin yoğun yaşandığı bayramlarda gıda güvenliği daha çok önemsenmelidir. Özellikle bayramın yaz aylarına gelmesi nedeniyle hijyen koşullarına daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bayram alışverişlerinde gıda maddeleri satın alınırken etiketlere dikkat edilmeli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kayıtlı ve onaylı ürünler satın alınmalıdır.

Kurban Bayramında asıl dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kurban olarak kesilecek hayvanlardır. Kurban edilecek hayvanların Veteriner kontrolünde olması, kulak küpelerinin bulunması ve sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Kesim esnasında kullanılan bıçak, satır, balta vb. aletlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir. Kesim esnasında hayvanların iç organlarının parçalanması sonucunda gövdeye bir bulaşı olur ise derhal bol su ile iyice yıkanmalıdır.   Mikrobiyolojik açıdan riskli gıdalar arasında bulunan etlerin korunması muhafazası, işlenmesi ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır.

Kesilen etin zaman kaybetmeden buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır. Kurban Bayramının sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle etler, kesimden sonra soğukta muhafaza edilmelidir. Etler, 24 saat bekletilerek mümkünse sertliğinin giderilmesinden sonra tüketilmelidir.

Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmelidir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Toplumsal birlikteliğimizin önemli günlerinden olan bayramların sıkıntıya dönüşmemesi için kamu ve özel sektörün yanında bireylere de önemli görevler düştüğünü unutmamak gerekiyor. Halk sağlığının korunması amacıyla bayram süresince resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, ayrıca tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerekmektedir.

Tüm halkımızın Kurban Bayramı`nı en içten dileklerimizle kutlar, barış ve huzur içinde bir bayram geçirmelerini dileriz.

Yusuf SONGÜL
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası