TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI

MERKEZ
Yayına Giriş: 28.12.2006 Son Güncelleme: 28.12.2006

BASININ DİKKATİNE !


TMMOB
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARIYOR:

KURBAN ETLERİNİ DOĞRU MUHAFAZA EDELİM!

SAĞLIĞIMIZI RİSKE ATMAYALIM!

 

Kurban Bayramı‘nda kesilen hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığına uygun ve güvenli bir biçimde tüketilebilmesi; kesim için sağlıklı hayvanların seçilmesi, kurban kesiminin uygun ve hijyenik ortamlarda ve gerekli kontroller altında gerçekleştirilmesi ve etlerin tüketim aşamasına kadar da doğru muhafaza edilmesi ile mümkün olacaktır. Özellikle böylesi dönemlerde yoğun bir biçimde kurban eti bağışlanan kurumlarda, bu etlerin tüketim aşamasına kadar güvenli bir biçimde muhafaza edilerek,  güvenle tüketilebilmesi için;

• Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce etlerin güneş görmeyen serin bir yerde ancak 14 - 16  °C ‘lerde  olmasına dikkat edilerek hava alması sağlanmalıdır. Etler oda sıcaklığına ulaşana kadar 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmeli ve daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Etlerin kesim sonrasında hemen kapalı ortamlara alınarak soğutulması ve parçalama işlemini takiben en fazla +4 °C ile +5 °C arasında bekletilmesi gerekir.

•  Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür. Kıymada ise bu süre 1-2 gündür. Uzun süreli muhafazalarda ise etler buzlukta (dondurucuda) -18 °C‘de muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş etlerin saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalıdır.

•  Donmuş etler çözdürüldükten sonra hemen tüketilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır.

•  Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı sıcaklığı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyeceğinden; etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülecek ve bu durum sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki etler kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

•   Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.

•  Hemen tüketilmeyecek etler kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir. Kavurma yapılacaksa önce yağın iyice erimesi beklenmeli, et tuzlandıktan sonra yağda kavrulmalı veya kavurma yapıldıktan sonra üzerine tuz ilave edilmelidir.

•  Sakatat ile etler aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir.

•  Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, etin merkezi de tam olarak pişene kadar, işlem devam etmelidir. Sağlık açısından; etlerin pişirilmesi aşamasında kızartmak yerine haşlama veya ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. 

Okunma Sayısı: 1204