TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA GÜVENCESİ BAŞLIKLI DÜNYA GIDA GÜNÜ SEMPOZYUMUNU GERÇEKLEŞTİRDİK

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA GÜVENCESİ BAŞLIKLI DÜNYA GIDA GÜNÜ SEMPOZYUMUNU GERÇEKLEŞTİRDİK
MERKEZ
Yayına Giriş: 17.10.2016 Son Güncelleme: 17.10.2016

Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odalarıyla ortaklaşa olarak, "Küresel İklim Değişikliği ve Gıda Güvencesi" başlıklı Dünya Gıda Günü Sempozyumumuzu yakın zamanda kaybettiğimiz Prof.Dr.Gürol Ergin anısına 15 Ekim 2016 tarihinde Ankara‘da gerçekleştirdik.

Sempozyumun açılışında üç Oda‘yı temsilen Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Ali Uğurlu, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Durali Koçak birer konuşma yaptılar.

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez‘in, "Türkiye‘ de 2000‘ li Yıllar Sonrası Yoksulluk ve Yoksulluk Yönetimi"  ve İnşaat Yüksek Mühendisi Dursun Yıldız‘ın "Gıda Jeopolitiği ve Türkiye" başlıklı sunumlarının ardından Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Songül‘ün yönettiği "Yoksullaşan Türkiye‘de Gıda Hakkı" başlıklı oturumda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Ertuğrul "Yükselen Hayvansal Ürün Fiyatları-Kırmızı Et", Ankara Üniversitesi Önceki Rektörü Prof.Dr.Cemal Taluğ "Gıda ve Tarım Sisteminde Etik Sorun Alanları" Başkent Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Şahinöz "Dünya Tarımında Değişen Paradigmalar ve Gıda Güvencesi" ve Odamızın Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Zeki Taydaş "Gıda Hakkı" başlıklı sunumlarıyla konuşmacı olarak yer aldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör‘ün yönettiği "İklim Değişikliğinin Gıda ve Tarıma Etkileri" başlıklı ikinci oturumda ise Meteoroloji Mühendisleri Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Küçük "Gıda Güvencesinde, Değişen İklimin Ardındaki Gerçekler", Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Murat Türkeş "İklim Değişikliğinin Gıda ve Tarıma Etkileri", FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr.Ayşegül Akın "İklim değişikliği: FAO‘nun bakış açısı" ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi‘nden Dr.Ethemcan Turhan "Emekle Ekmek Arasında: Küresel İklim Adaleti ve Mevsimlik Tarım İşçiliği" başlıklı birer sunum yaptılar.

Gün boyunca; iklim değişikliğinin tarım ve gıdaya etkilerinin, gıda etiğinin, gıda hakkının, açlığın ve yoksulluğun konuşulduğu, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin, akademisyenlerin, meslektaşlarımızın, üyelerimizin ve öğrencilerimiz katıldığı Sempozyumun sonuç bölümünde; Ziraat Mühendisleri Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr.Gökhan Günaydın "Türk Tarım Sektörü ve Gıda Güvencesi" başlığı altında genel bir değerlendirmede bulundu.

Sempozyum sırasında yapılan sunumlar kopyalanamaz PDF biçiminde aşağıda yer almaktadır. Sunumları, bağlantılarına tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

Dosyalar
Okunma Sayısı: 441