TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KÜRESEL KRİZ VE GIDA GÜVENLİĞİ ETKİNLİĞİ

MERKEZ
Yayına Giriş: 08.11.2009 Son Güncelleme: 08.11.2009

Dünya Gıda Günü nedeniyle düzenlenen "Küresel Kriz ve Gıda Güvenliği" konulu etkinlik, 16 Ekim Cuma günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirildi.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Atakan GÜNAY ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent TANIK‘ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, akşam saatlerine kadar sürdü.

Yönetim Kurulu Başkanı Atakan GÜNAY, konuşmasında;  dünyada  1 milyara yakın insanın açlıkla mücadele etmek durumunda kaldığını açıkladı.  Gelişmiş ülkeler ile Dünya Bankası, IMF ve DTÖ gibi uluslararası kuruluşların her toplantısında açlık sorununun çözümü için fon ayrılmasını kararlaştırdıklarını, fakat bu kararların hep kağıt üzerinde kaldığını, ABD‘nin Afganistan ve Irak için harcadığı savaş bütçesinin yüzlerce milyar dolar olduğunu, yine aynı ülkelerin büyük banka ve şirketleri kurtarmak amacıyla trilyonlarca dolar bütçe ayırdıklarını, oysa açlık sorununun çözümü için 30-40 milyar dolarlık bir bütçenin yeteceğini belirtti. Ayrıca Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanması konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını, denetimlerin yetersiz olduğunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın mevzuat konusundaki eksiklik ve yanlışlıklarını dile getirerek, denetim ve kontrol hizmetlerinin özel kuruluşlara devrinin doğru olmadığını, gıda üretiminde otokontrol anlamında büyük öneme sahip sorumlu yöneticilik uygulamasının kaldırılmaması gerektiğini belirtti.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent TANIK, yerel yönetimlerin gıda güvenliği ve gıda güvencesi konusundaki önemini vurgulayarak gıda denetimlerinde belediyelerin gözardı edilmemesi gerektiği üzerinde durdu.

Başkanlığını Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Zeki TAYDAŞ‘ın yaptığı oturumda Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK  "Biyoteknoloji ve  Gıda  Uygulamalar (GDO)", Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat ARTIK "Küresel Gıda Krizi" ve  Dr. İsmail MERT " Gıda Güvenliği ve Uygulamaları" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Öğleden sonraki bölümde Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meltem SERDAROĞLU‘nun başkanlığını yaptığı ve TÜDEF başkanı Ali ÇETİN, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Fatih TOSUN, TGDF‘den İsmail MERT, 19 Mayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mustafa EVREN ve Kanal B Televizyonundan Ayşen Gaye TOKMAN‘ın katılımcı olduğu "Küresel Kriz ve Gıda Güvenliği" konulu panel gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu panel, akşam verilen kokteylle sona erdi.

Okunma Sayısı: 819