TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KUŞ GRİBİ

MERKEZ
Yayına Giriş: 17.10.2005 Son Güncelleme: 17.10.2005

Ankara,17.10.2005

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

KUŞ GRİBİNE KARŞI DUYARLI OLUNMALI VE PANİĞE NEDEN OLACAK ABARTILARDAN KAÇINILMALIDIR!

Uzak Doğu‘da 1997 yılında gündeme gelen ve bugüne kadar özellikle bahsi geçen bölgede tespit edilen vakaya sebep olan Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da bilinen, klasik grip influenza A grubu virüsleri alt tiplerinin neden olduğu bir hastalıktır. Grip etmeni olan virüsler A, B ve C olarak kategorize edilmekte ve bunlardan sadece B ve C tipinin insanlarda gribe neden olduğu, A tipinin ise sadece kanatlı hayvanlarda hastalığa neden olduğu düşünülmekteydi. Ancak son yıllarda uzmanlar mutasyona uğramış A tipinin de insanlara bulaşarak ölümlere yok açabileceğini ve 1997‘ deki ölümlerin bundan kaynaklandığını belirtmişlerdir. Nitekim bu konuda Dünya Sağlık Teşkilatının da (WHO) uyarıları bulunmaktadır.

Salgınların en önemli nedeni hastalık etmeni virüslerin kümes hayvanları ve göçmen kuşlar tarafından taşınmasıdır. İnsanlara geçişi yoğun temas yolu ile olmaktadır. Şu ana kadar dünyada görülen vakalarda, hasta hayvanların bulunduğu çiftliklerde çalışanlar ve hayvanlarla yoğun temas halinde olanlarda enfeksiyona rastlandığını göstermektedir. Kuş gribi insanda görüldüğünde tipik Grip (İnfluenza) benzeri ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrısı gibi semptomlar göstermekte ve  bazı vakalarda ölümcül olabilen akut solunum yetmezliği gibi şiddetli komplikasyonlara sebep olmaktadır.

Kuş gribi virüsleri, kuşları ve daha seyrek olarak domuzları enfekte etmekte ve  enfekte kuşlar, virüsü ağız - burun salgıları ve dışkılarıyla yaymaktadırlar. Bu nedenle; tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi, bulaşmayı önlemek için el hijyenine dikkat etmek önemlidir. Virüs 56°C‘de 3 saatte, 60°C‘de 30 dakikada etkinliğini yitirmekte ve formalin ve iyot bileşikleri gibi yaygın olarak kullanılan dezenfektanlarla öldürülebilmektedir.

Önlem olarak öncelikle canlı tavuk alımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Eller dikkatli ve sık yıkanmalıdır. Ellerin sabun ve su ya da susuz alkol temelli el antiseptikleri kullanılarak temizlenmesi derideki enfeksiyöz  olabilecek maddeleri uzaklaştırmakta ve hastalığın bulaşmasını önlemektedir. Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat edenler enfekte tavuk çiftliklerinden uzak durmalı ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleri ile yumurtaları tüketmelidir. Bununla birlikte gıda güvenliği açısından çiğ kümes hayvanlarının ve yumurtanın  işlenmesi sırasında genel hijyen kurallarına uyulması, mutfak alet ve ekipmanlarının temizliğine özen gösterilmesi, kanatlı eti veya yumurtanın kullanıldığı durumlarda mutfak aletlerinin yüksek sıcaklıklarda yıkanması ve dezenfekte edilmesi, çapraz bulaşmayı engelleyecek tedbirlerin alınması, çiğ sebze ve meyve gibi pişirilmeden tüketilecek gıda maddelerinin enfeksiyon kaynağı olabilecek kanatlı eti ve yumurta ile bir arada bulundurulmaması  ve kanatlı  etlerinin ve yumurtanın yüksek sıcaklıklara ulaşmasını sağlayacak şekilde pişirilmesi önem arz etmektedir. Tüm bu hususlara dikkat edilmesi durumunda pişirilmiş tavukta ve yumurtada herhangi bir risk bulunmamaktadır. Konuya gerekli hassasiyeti göstereceğinizi ümit ederiz. 

 

 


PROF. DR. S. AYKUT AYTAÇ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu ll. Başkanı

Okunma Sayısı: 750