TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KUVVETLİ ANTİOKSİDAN C VİTAMİNİ

KUVVETLİ ANTİOKSİDAN C VİTAMİNİ
MERKEZ
Yayına Giriş: 16.06.2020 Son Güncelleme: 16.06.2020
Bütün taze sebze, meyveler bir miktar C vitamini içermekle birlikte yeşil ve kırmızı biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahana, domates, portakal, limon gibi turunçgiller ve çilek, şeftali, kuşburnu, böğürtlen, C vitamini bakımından en zengin kaynaklardandır.
C vitamini kuvvetli bir antioksidandır, oksijenin olumsuz etkilerini engeller.
Vücudun savunma sistemini güçlendirir.
Aminoasitlerin, demir ve folik asidin metabolizmasında rol alır.
Kollajen sentezi için gereklidir, kemik ve dişlerin dayanıklı olmasını sağlar.
Kan damarları duvarlarının sağlıklı ve dayanıklı olmasını sağlar.
Alerjik olayların şiddetini azaltır, yara ve yanıkların kolay iyileşmesini sağlar.
Pek çok sebzenin pişirildikten sonra C vitamini değeri azalır. Örneğin C vitamini bakımından zengin brokolinin sadece 3-4 dakika haşlanması  C vitamini değerinin yaklaşık %25 azalmasına neden olur. Daha uzun sürelerde pişirmek ise (10-20 dakika) vitaminin %50‟sinin kaybolmasına yol açar.

 

Okunma Sayısı: 307