TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

MERHABA GAZETESİ HİLE YAPAN FİRMALARA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANMALI 22 OCAK 2020

KONYA
Yayına Giriş: 30.01.2020 Son Güncelleme: 30.01.2020

 

Firmaların gözünün yaşına bakmayın!
10:1222 Ocak 2020

Firmaların gözünün yaşına bakmayın!

GMO Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, "Hilenin devam edilmesi istenmiyorsa firmaların gözünün yaşına bakılmaması gerekiyor" dedi

A+A-

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş yapan firmaları geçtiğimiz günlerde ifşa etti. Aralarında Konya‘dan da çok sayıda markanın değişik ürünlerde taklit, tağşiş yaptığı tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın yaptığı denetimlerde birçok ilde alkollü içecekten bala, domuz etinden kuru yemişe kadar çok sayıda üründe hile yapıldığı belirlendi. Tespit gerçeğinin ardından vatandaşın yiyecek ve içeceklere olan algısında gözle görülür bir değişme ve endişe yaşandı. Yine vatandaşın çoğu firmaya olan güveni zedelendi. Sağlığının her geçen gün daha büyük bir risk altına gireceğini düşünen vatandaş, endişesinin giderilmesi konusunda yetkililerden daha fazla denetim hassasiyeti bekliyor. 2019 yılının son aylarında yayınlanan ‘Taklit ve Tağşiş‘ listesi sonrasında 229 firmanın 386 parti üründe taklit ya da tağşiş yaptığı tespit edilmişti.

LAHMACUNDA SAKATAT TESPİT EDİLDİ

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, restoran ve market ürünlerinde at etine rastlanıldığını ifade etti. Çok sayıda lahmacun dükkanında kanatlı hayvan eti, sakatat kullanıldığının belirlendiğini dile getiren Ada, "Birçok restoranda satılan ‘köfteden‘ tek tırnaklı olarak bilinen at ve eşek çıktı.Bir şirketin ‘dana eti‘ olarak sattığı üründe tek tırnaklı ve kanatlı hayvan eti, ‘dana kıymada‘ da kanatlı hayvan eti tespit edildi" şeklinde konuştu.

CEZAİ İŞLEM AĞIR OLMAZSA HİLE DEVAM EDER!

Konya`da tulum peyniri ve eritme peyniri içerisinde; bitkisel yağ, nişasta, süt yağı harici yağın bulunduğuna da işaret eden Ada, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konya`da dana sucuk içerisinde; kanatlı eti ve baş eti tespiti bulundu. Isıl işlem görmüş sucuk içerisinde kanatlı eti ve deri dokusu tespiti bulundu. Isıl işlem görmüş piliç sucuk içerisinde soya tespiti yapıldı. Kangal sucuk (Isıl işlem görmüş sucuk) içerisinde kanatlı eti ve deri dokusu tespiti yapıldı. Ayrıca birçok zeytinyağı içerisnde tohum yağlarının tespiti yapılmıştır. Yapılan denetimler sonucu firmalara verilen İdari Para cezaları caydırıcı değildir. Cezalar daha caydırıcı olmaz; yani bir firmaya kesilen ceza miktarı, firmanın hile yaparak kazandığı paradan daha fazla olmaz ise bu hileler devam edecektir."

YILDA BİR KEZ DENETİMLE SORUN ÇÖZÜLMEZ!

Halk sağlığı ve gıda güvenliğinin, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamayacağına vurgu yapan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, "Bu sayıdaki işletmenin 6825 denetçi ki bunların sadece 2250 kadarı Gıda Mühendisi ile denetlenmesi mümkün değildir. Yani sorun sadece denetim sayısının yetersizliği de değil. Denetimlerin daha sık ve güvenilir yapılabilmesi için daha çok gıda mühendisinin kamuda istihdam edilmesi gerekiyor. Ayrıca, gıda işletmelerinin sayıca yüzde 80‘ini oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak uzman kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması için odamızın bir projesi olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na sunulan küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı‘ sistemi de ivedilikle yürürlüğe konmalıdır. Çünkü ‘Gıda Mühendisi Halkın Sağlık Güvencesidir‘. Sonuç olarak taklit ve tağşişin azalması yani halk sağlığı için; denetimlerde özellikle gıda konusunda en az 4 yıl eğitim almış Gıda Mühendislerine daha etkin rol, yetki verilmeli, daha sık denetim yapılmalı ve cezalar daha fazla olmalı/caydırıcı olmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Okunma Sayısı: 348