TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

MEYVESUYUMEYVE NEKTARIMEYVE ARAMOLI İÇECEK ARASINDAKİ FARK NEDİR

MERKEZ
Yayına Giriş: 03.07.2020 Son Güncelleme: 03.07.2020

Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği`ne göre;

Meyve suyu: Sağlam, olgun, taze veya soğukta ya da dondurularak muhafaza edilmiş, tek meyvenin veya daha fazla meyve karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen üründür. Elde edildiği meyvenin karakteristik renk, aroma ve tadına sahip olmalıdır. Meyve oranı %100`dür.

Konsantreden üretilen meyve suyu: Meyve suyu konsantresine, konsantrasyon sırasından uzaklaştırılan miktarda su ve işleme sırasında ayrılan aromanın gerektiğinde tekrar kazandırılmasıyla elde edilen üründür.

Meyve nektarı: Meyve suyuna, konsantreden elde edilen meyve suyuna, meyve suyunun konsantresine, meyve püresine ve/veya meyve püresi konsantresine su ilave edilmesiyle elde edilen üründür. Etiket bilgisinde "meyve oranı en az %…" şeklinde bir ifade yer almaktadır. Genellikle bu oran %25`den fazladır. Bu ürünler için minimum meyve oranları da kodekste yer almaktadır.

Meyveli içecek: Meyve oranı en az %10`dur. Bu oran %10 ile 25 arasında değişmektedir. Bu kategori altında aromalı içecekler de satılmaktadır.

Kısaca en çok tüketilen grupların meyve oranları şu şekildedir:

Meyve suyu (% 100 )
Meyve nektarı (%25 – %99)
Meyveli içecek (%10 – %24)
Meyve suyu %100 meyveden ve konsantresine daha önce uzaklaştırılan miktarda içilebilir nitelikte su ve uzaklaşan aroma maddelerinin eklenmesi ile yapılabilir.

Almak istediğimiz ürün grubundan farklı bir ürün almamak adına tüketiciler olarak kutu üzerinde yazan etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır. 

Okunma Sayısı: 3459