TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ODAMIZIN 13OLAĞAN GENEL KURULU`NA KATILIM SAĞLADIK

ODAMIZIN 13OLAĞAN GENEL KURULU`NA KATILIM SAĞLADIK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 27.08.2020 Son Güncelleme: 27.08.2020

22-23 Ağustos 2020 tarihlerinde, TMMOB Gıda Mühendisleri Odamızın "13. Olağan Genel Kurulu" Ankara`da gerçekleşti.  Pandeminin gölgesinde geçen genel kurulumuza,  İstanbul Şube Yönetimi ve Delegeleri olarak yüksek  oranda katılım ve katkı sağladık. Genel kurulda, İstanbul Şube Yönetimi olarak üyelerimize  ve meslegimize katkı sunacağına inandığımız birçok konuda önergelerimizi sunduk.  Önergelerimizin bir çoğunun kabulü, İstanbul Şube yönetimi açısından memnunluk vericidir. Önergelerimizin hayata geçirilmesi konusunda genel merkezimiz ve diğer tüm şubeler ile birlikte işbirliğine hazır olduğumuzu ve konuların takipçisi olacağımızı da buradan bir kez daha iletmek isteriz. (TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetimi olarak verdiğimiz önergelerin başlıkları aşağıda listelenmiştir.)

Özellikle bütçe komisyonunda, Üye aidatlarının arttırılması konusuna, İstanbul Şube yönetimi ve delegeleri olarak karşı çıkarak, yapılan oylamada son 6 yılda 12,00 TL üye aidatlarının önümüzeki 2 yıl boyunca da sabit kalmasınını sağladık.  Bu konuda hassasiyetimiz, hepimizin maddi manevi etkilendiği pandemi sürecinde üyelerimize bir nebze de olsa kolaylık sağlamak ve meslek örgütlüğünü desteklemekti.

Genel Kurulun ertesi günü yapılan seçim sonucu  ile Odamız yönetiminde bayrağı devir alan meslektaşlarımızı  kutluyor ve yeni dönemin Odamız, meslektaşlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

ISTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU

 

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

13. OLAĞAN GENEL KURULA SUNULAN ÖNERGELERİMİZE AİT KONU BAŞLIKLARI


1)Önerge : Resmi Gıda denetim ve kontrol konularında müşavirlik statüsünün alınması  ve Resmi kurumlar ile İşbirliği (*)

2) Önerge : Oda – Özel sektör işbirliği zemininde özel sektöre danışmanlık yapılmasına imkan verecek düzenlemelerin yapılması (*)

3) Önerge : Gıda sektörüne yönelik bilimsel ve ekonomik  araştırmalar  bütçesi ayrılması ve bu konuda çalışmalar yapılması

4) Önerge : Geçmiş dönem  üye aidat borçlarının yapılandırılması (Konu genel kurulda detaylıca tartışılmış olup, önergenin borçlar kanuna uygun olmadığı yönünde karar alınmıştır.)

5) Önerge : Odamız  Faaliyetlerinin günümüz koşullarına uygun olarak dijitalleştirilmesi

6) Önerge : Engelli Üyelerimizin  Desteklenmesi

7) Önerge: İstanbul Şubeye ofis çalışmaları için mülk alımı konusu

8) Önerge: Sosyal Yardımlaşma Fonu kurulması

9) Önerge : Üyelere sosyal yaşam desteği için kurumsal firmalardan hizmet bedeli  indirimi alınması

(*) Olağan Genel kurulda tüm şube ve temsilciliklerimizden delegelerimizin oylarıyla,  önerge 1 ve 2 konularının, önümüzdeki aylarda  Genel Merkezimizin koordinasyonuyla düzenlenecek bir çalıştay ile detaylıca değerlendirilip, çözüm önerilerinin belirlenmesine karar verilmiştir. 

 

 

 

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

13. OLAĞAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

22 AĞUSTOS 2020/ANKARA

22-23 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 13. Olağan Genel Kurulu‘ndan; ülkemizin demokrasi yolculuğunda katkı sunmayı hedeflemiş, emekten ve barıştan yana, özgürlükçü ve katılımcı demokrasiyi benimseyen, birlikte üretip hakça paylaşan, insanca yaşanası bir dünya özlemini dile getiren gıda mühendisleri olarak meslektaşlarımızla, basınla ve tüm kamuoyu ile paylaşmak üzere hazırlanan 13.Olağan Genel Kurul Sonuç Bildirgesidir:

Genel Kurulumuz divan seçimiyle başlayıp oda başkanımızın genel kurulu selamlaması ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz‘ın mesajının okunmasıyla devam etmiştir. Üye ve konuklarımızın katkılarıyla zenginleşen genel kurulumuzda geçmiş dönem Çalışma Raporu, Mali Rapor ve Denetleme Kurulu Raporları sunulmuş, üzerinde gerekli değerlendirmeler yapılmış ve 12. Dönem Yönetim Kurulu, genel kurula katılan delegelerin oybirliğiyle aklanmıştır.

Meslek ve oda sorunları üzerine konuşmalar, sunum ve değerlendirmeler yapılıp, mesleğimizin etik kurallarını evrensel boyutta geliştirerek özenle bu anlayışın devam ettirileceği vurgulanmıştır. İstisnasız herkesin gıdaya eşit bir şekilde erişim hakkı vardır. Gıdaya erişim hakkının engellenmesi bir insanlık suçu ve sorunudur. Gıda güvencesinin ayrılmaz bir parçası olan gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için de gıda mühendisine ve gıda denetimine ihtiyaç vardır.

12. Dönemde oda yönetim, denetleme ve onur kurulları, şube, il ve öğrenci temsilciliklerimizin emekleriyle ortaya konmuş olan sempozyum, kongre, kurultay, bahar şenliği, öğrenci yaz eğitim kampı, söyleşi ve sosyal etkinlikler üyelerimize en geniş şekilde ulaşabileceğimiz faaliyetler olarak hayata geçirilmiştir

Ülkemiz, gelişmekte olan ülkeler arasında gelir dağılımı yönünden son sıralarda yer almaktadır. Gelir dağılımındaki bu dengesizliğin başlıca sonucu olarak yoksulluktaki artış görülmektedir. COVID-19 pandemisinin getirdiği olumsuzlukların da etkisiyle halkın yoksullaşan kesimi ekonomik nedenlerden dolayı güvenli gıdaya ulaşmakta daha da zorlanmakta veya hiç ulaşamamaktadır. Yoksul kitleler, asgari üretim standartlarına ve hijyen koşullarına uyma gibi bir sorunu olmayan, halk sağlığını hiçe sayar koşullarda üretim yapan kayıt dışı üretimin ürünlerini tüketmek durumunda kalmaktadır.

Küresel iklim değişikliklerinin genelde tüm dünya ülkelerinde; özellikle de tarıma dayalı ekonomik girdisi yüksek olan, tarımsal politikalarını netleştirememiş ve uzun soluklu stratejiler oluşturmamış ülkelerde yıkım yarattığı göz ardı edilmemelidir. Doğal kaynaklarımızın üzerinde gelecek kuşakların da hak sahibi olduğunu ve bu kaynakların en iyi şekilde korunarak aktarılmasının en acil görevlimiz olduğu unutulmamalıdır.

İstihdam ve çalışanların hakları konusunda var olan yakıcı sorunlar tüm toplumu; mühendis, mimar ve şehir plancılarını ve tabii bu bağlamda meslektaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Kamuda gıda mühendisi istihdamı gerekenin çok altındadır. Özel sektörde ise; istihdam sorunları kayıtdışılık ve ekonomik kriz ile paralel artış göstermektedir.

Ülkemizde uygulanan gıda politikasına karşı üretim-tüketim ekonomisi ve gelişiminin, meslektaşlarımızın çalışma koşullarının ve taleplerinin etkin takipçisi olacağız. Mesleğimizi onurla yerine getirmeye, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın genel menfaatlerini halkımızın ve ülkemiz menfaatlerinden ayrı tutmadan savunmaya devam edeceğiz.

İktidarın meslek örgütlerine karşı keyfi ve hukuk dışı uygulamalarına anayasal ve yasal meşru direnme hakkımızı kullanacağız ve sadece Birliğimize karşı değil kamu yararını savunan tüm meslek kuruluşlarına yönelik müdahale ve baskılar karşısında tam dayanışma içinde kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.

Odamız toplumdan yükselen barış, eşitlik, özgürlük ve demokrasi taleplerine bir bütün olarak yaşamın her alanında kadın erkek omuz omuza ses vermeye ve katkı sunmaya devam edecektir.

Tüm kamuoyuna ve basınımıza saygıyla duyurulur.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

13. Olağan Genel Kurulu

Okunma Sayısı: 333