TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ODAMIZIN KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER HAKKINDA HAZIRLADIĞI ÖN GÖZLEM RAPORU YAYINLANDI

ODAMIZIN KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER HAKKINDA HAZIRLADIĞI ÖN GÖZLEM RAPORU YAYINLANDI
MERKEZ
Yayına Giriş: 20.02.2023 Son Güncelleme: 20.02.2023

06 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş Pazarcık 7.7 ve Elbistan 7.6 merkezli depremler büyüklüğü ve etkilediği alan bakımından Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal afetlerinden kabul edilmektedir. Bu depremler dizisi büyük kayıp ve yıkımlara neden olmuştur. 

Tespit edilen hasar, çok geniş bir alanda hissedilen ve büyük bir alanı etkileyen yer hareketinin ivme hızları ve yer değiştirmelerinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Aynı gün içerisinde oluşan büyük depremler, özellikleri ve sonuçları itibariyle depremler tarihine geçecek niteliktedir. Depremler doğa olaylarıdır, doğa olaylarının felakete dönüşmemesiyse doğru politika ve önleyici eylem planlarına bağlıdır. Depremlerin hemen sonrasında acil durum eylem planlarının uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte beslenme, barınma ve sağlık alanları kendi standartlarına uygun şekilde yürütülmesi gereken kritik süreçlerdir. 

Yakın zamanda yaşanan İzmir depremi sonrasında TMMOB ve Odamız tarafından bir gözlem raporu hazırlanmış ve yayınlanmıştır. Ülkemizin geleceği açısından kritik gözlem ve değerlendirmelerle; depremler ve sonrası yapılması/yapılmaması gereken tüm işleyişler bu raporla birlikte ilgili makamlara iletilmiştir. Şu an içerisinde bulunmuş olduğumuz afet durumu ve sonrasında yaşananlar bu makamların; bizlerin raporlarını ve uyarılarını dikkate almadığını acı sonuçlarla kanıtlamaktadır. Gıda ve su güvenliği başlıklarında acil durum eylem planlarının uygulanması için gerekli altyapı, yetişmiş insan gücü, gerekli bakış açısı ya da zihniyete sahip olunmamasının sonuçları bu raporda detaylı olarak görülebilmektedir. 

Söz konusu bu rapor içeriği, Kahramanmaraş merkezli depremler dizisi sonrasında TMMOB ve Gıda Mühendisleri Odası tarafından gönderilen heyetlerin Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Malatya ve Diyarbakır illeri ve bu illere bağlı ilçelere ulaşarak gıda, tarım ve su güvenliği başlıklarında yapılan saha gözlem sonuçlarının metinsel ve görsel olarak ifadelerinden oluşmaktadır. 

Yapılan saha tespitlerinde temelde koordinasyonsuzluk olması sebebiyle beslenme, su ve sağlık risklerinin oluştuğu gözlemlenmiştir. Depremden zarar gören tüm illerde yapılan taramalar neticesinde ortaya çıkan ön gözlem raporumuzu kamuoyunun dikkatine sunarız.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI 6 ŞUBAT 2023 KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER ÖN GÖZLEM RAPORUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Dosyalar
Okunma Sayısı: 270