TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

OKUL KANTİNİ VE YEMEKHANELERE DİKKAT

OKUL KANTİNİ VE YEMEKHANELERE DİKKAT
BURSA
Yayına Giriş: 13.09.2022 Son Güncelleme: 13.09.2022

 

 

ÇOCUKLARIMIZ BİZİM GELECEĞİMİZ,

ONLARIN GÜVENİLİR VE SAĞLIKLI GIDALAR İLE BESLENMESİ

HEPİMİZİN SORUMLULUĞUNDADIR.

 

BU NEDENLE OKUL KANTİNİ VE YEMEKHANELERE DİKKAT!

 

2022/2023 Eğitim ve Öğretim Yılı tüm ülkemizde başladığı bugünlerde başta öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı kutluyor ve başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini diliyoruz.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre bu yıl 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmenimiz ders başı yaptı. Milyonlarca öğrenci ve öğretmenimizin eğitim öğretim faaliyeti kadar ihtiyaç duyduğu ve karşılamak zorunda olduğu temel beslenme ihtiyacının da bir o kadar organizasyonuna ve güvenliğine dikkat çekmek kamusal bir sorumluluktur.

Geçtiğimiz yıllarda tecrübe ettiğimiz vakalar bizleri çok önemli gördüğümüz bu konuda tekrar hatırlatma gereği hissettirmiştir. Çünkü;

ÇOCUKLARIMIZ BİZİM GELECEĞİMİZDİR VE ONLARIN SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR GIDA İLE BESLENMESİ HEPİMİZİN SORUMLULUĞUDUR.

T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdalara yönelik Okul Gıdası hakkındaki Tebliğ 22.10.2020 tarih ve 31282 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanmış, Okul Gıdası onayı ve logosuna ilişkin hükümleri ise 6 Eylül 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Gıda güvenliği sadece gıdanın değil gıda ile temas eden madde ve malzemelerin de güvenilir olmasını gerektirir. Gıda ambalajları, hem gıda ile temasa uygunluk açısından hem de tüketici gruplarının tüketim sırasında zarar görme risklerini önleyecek şekilde mevzuata uygun olmalıdır. Gıda ambalajı üreticilerinden, ambalajlı gıdaları kabul eden gıda işletmelerine, kantin işletmecisinden, okul idarecilerine kadar herkes yasal olarak sorumludur.

Tüketiciye arz edilen ürünlerin etiket bilgileri arasında uyarıcı bilgilerin bulunması, hassas tüketici gruplarına uygun ambalaj kullanılması, doğru ve anlaşılır etiket bilgilerinin gıda etiketlerinde yer alması gerekmektedir. Söz konusu uygulamalar sadece Okul Gıdası kapsamındaki ürünlerde değil piyasadaki tüm satış yerlerinde uygulanmalıdır. 

Kantin ve yemekhanelerde hijyene dikkat! Bu konuda okul yönetimine, öğretmenlerimize, velilere, okul aile birliklerine ve bilinç düzeyi bu konuyu anlayabilecek yaştaki öğrencilere iş düşmektedir. Bu anlamda, öncelikle gıda maddelerinin kantinde muhafaza ve sunum koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kantin temizliğinin ve personel

 

temizliğinin yeterli düzeyde olması da en önemli noktalardan biridir. Ambalajsız verilen her türlü gıda maddesinin doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

Öğrenci, kursiyer ve çalışanlara (kantin/kooperatif yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde) doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, sağlıklı beslenme ortamları oluşturulması ve buralarda güvenilir gıdaya erişim konusunda önlemlerin alınması zorunluluktur.

Kantinlerde satılan ambalajlı ürünlerin etiketlerinde bulunan, işletme kayıt/onay numarası, son tüketim tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi ve saklama koşulları gibi bilgilerin incelenerek satın alınması ve muhafaza edilmesi gerekmekte, işletme kayıt/onay numarası olmayan ve/veya şüphe duyulan ürünlerle ilgili ALO 174 Gıda Hattı aranarak bilgi verilmelidir.

Etkin denetim şart! 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanunu gereği taşıma yemek yapan kurumlar, dışardan hizmet alan ve kendi yemeğini üreten özel okullar kanun gereğince kayıt belgesi almak zorundadır. Sağlıklı, güvenilir, gıda üretimi yapabilmek adına ise üretim süreçlerinde Gıda Mühendisi bulundurmak zorundadır.

Acı olayların yaşanmaması için; ilgili mevzuatlarda gerekli düzenlemeler yapılmalı, denetim sayısı artırılmalı, "etkin ve kaliteli izleme, risk odaklı" politikalar üretilmelidir. Gıda denetimlerinin etkin ve düzenli olabilmesinin koşulu söz konusu resmi kurumlarda gıda mühendisi varlığında sağlanmakta dolayısıyla gıda mühendisi istihdamının acilen artırılması gerekmektedir.

Denetimlerin öneminin yanı sıra tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi de gerekmektedir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak, konunun öneminin farkındalığıyla uzun yıllardır ilk ve orta öğretim öğrenci ve velilerine ‘`Bilinçli Gıda Tüketimi` eğitimleri verdik, vermeye de devam etmekteyiz.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlıklı eğitim ortamlarında yetiştirilmesi ve eğitim emekçilerinin sağlığını korumak için belirtilen hususlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Bu vesileyle tüm çocuklarımıza

sağlıklı, başarılı ve kesintisiz bir eğitim hayatı diliyoruz…

 

 

Saygılarımızla

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 289