ORGANİK TARIM AKADEMİSİ KAYITLARI BAŞLIYOR
"ORGANİK TARIM AKADEMİSİ " BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ
Sürdürülebilir Organik Tarım Eğitimi
Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ekolojik Yaşam Derneği
( EKODER) İşbirliği İle
Koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında sosyal izolasyonun sağlanması koronavirüs ile mücadelede en önemli savunma gücümüz olmuştur. Sosyal izolasyonun sağlanması koşuluyla içinde bulunduğumuz koronavirüs ile mücadele sürecinde eğitim faaliyetlerinin etkin ve sürdürülebilir kılınması amacıyla Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce uzaktan eğitim çalışmaları başlatılmıştır.
Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan tüm eğitimlerin ders kayıt videoları
https://www.youtube.com/c/AntalyaİlTarımveOrmanMüdürlüğü adresinde yayınlanmaktadır. Kanalımıza abone olarak, bildirimlerinizi açarak tüm videolarımıza erişebilir, kesintisiz ücretsiz eğitim alabilirsiniz.
İl Müdürlüğümüz Twitter hesabı https://twitter.com/antalyailtarim Uzaktan Eğitimlerin önemli bir uygulama aracıdır. Eğitim akışını kaybetmemek için öncelikle lütfen resmi hesabımızı takibe alınız.
Ücretsiz online eğitime başvuru formunu doldurarak katılabilirsiniz.
Eğitime başvuru yapanlar kişiler Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulacak ve çeşitli bilgilendirme mesajlarının gönderileceği whatsapp gruplarına eklenecektir. Eğitim sürecinin işleyişinde teknik ve/veya idari gerekçelerle meydana gelebilecek değişiklikler whatsapp gruplarında ve/veya derslerde katılımcılara duyurulur.
Eğitimlerimize gösterdiğiniz yoğun ilgi için teşekkür ederiz.
Eğitim Adı : ORGANİK TARIM AKADEMİSİ
Eğitimci : Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Sektörden alanında uzman akademisyen, araştırmacı ve sektör temsilcisi eğitmenler
Tarih : 09 Mayıs 2022 Pazartesi 21:00 (GMT +3)
Derslerimiz saat 21:00de başlamakta ve yaklaşık 3 saat sürmektedir. Program akışında değişiklik olduğunda derste veya dersin whatsapp gruplarından bildirim yapılacaktır.
Dünyamız son yıllarda ekolojik ve ekonomik çok farklı tehditlerin altında olup birçok ülke, temel hak olan gıda güvencesi, sağlıklı gıdaya erişim ve sağlıklı beslenme sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır. Yerküre 2021 yılında mevcut biyolojik kaynaklarını Temmuz ayında bitirip gelecek kuşakların hakkından ödünç almaya başlamıştır. Tarım-gıda sistemlerinin tek ürüne yönelmesiyle ortaya çıkan olumsuz etkiler, özellikle COVID-19 pandemisinin etkisi ile daha da belirgin olmuştur. Uzun mesafeli taşınmada ortaya çıkan sorunlar gıda maddelerinde fiyat artışını beraberinde getirmiştir. Bugünkü sistemlerin kaynakları tüketip çoraklaşma, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin nicel veya nitel olarak azalmasına yol açtığı birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Ayrıca tek ürün yetiştiriciliği üreticiyi ekonomik ve iklim değişikliği gibi ekolojik risklere karşı daha kırılgan hale getirmektedir. İşletme dışından sağlanan girdiler, bunların ithalata dayalı olması tarımsal üretimde direnci azaltmakta rekabet gücünü ortadan kaldırmaktadır. Yeterli sonuçlar alınmadan uygulamaya geçirilen genetiği değiştirilmiş organizmalar ve ışınlama gibi yöntemler veya artan sentetik girdi kullanımı, üretilen gıda ve gıda-dışı ürünlerde güvenlik (güvenilirlik) sorunlarına neden olmaktadır. Bu sorunlara yol açmadan yeterli ve sağlıklı gıda ve gıda dışı ürünlerin üretildiği sürdürülebilir sistemler, bir yandan artmakta olan nüfusu besleme veya pamukta olduğu gibi gıda-dışı-lif ihtiyacını sağlamakta diğer yandan da doğal varlıkları korumakta, iklim değişikliklerinde sorun değil yutak kapasitesini arttırarak çözüm üretebilmektedir.
Organik Tarım, Türkiye`de 1985 yılında başladığı günden beri gerek ülkemizdeki gerekse alıcı ülkelerdeki geçerli yasal düzenlemeler ve pazarın talep ettiği özel standartlara uygun olarak yürütülmektedir. Mevcut yasal düzenlemeler, tarım-gıda sisteminin, insan ve hayvan sağlığı ile ekosistem açısından risk değerlendirmesi uzmanlar tarafından yapıldıktan sonra güvenli olarak belirlenen yöntem ve girdilere dayalı olarak hazırlanır. Ortaya çıkan bilimsel çalışma sonuçlarına bağlı olarak sıkça değişiklikler yapılır. Ayrıca pazarda tüketicinin doğru yönlenmesini sağlayan sertifikasyon, etiketleme ve benzeri kuralları içerir. Yasal düzenlemeler o ülkede pazara organik (ve eşanlamlı olarak ekolojik ve biyolojik)` ürün olarak çıkan ürünlere ait uyulması gereken en alt sınırı yani kırmızı çizgiyi ortaya koymaktadır. Organik tarımın temel ilkeleri olan sağlık, ekoloji, özen ve eşitlik uygulamada bazen göz ardı edilmektedir. Sürdürülebilir organik tarım, temel ilkeleri esas alarak üzerinde geliştirilen ve yasal düzenlemeler veya standartlarda bahse konu olan yöntem ve girdileri bütünsel bir sistem içinde ele almaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretim dengesi, aslında kaynakların yönetim sistemi olan organik tarımdaki temel yaklaşımdır.
Eğitim programı, katılımcılara dünyada ve ülkemizdeki durumu, tarımsal ekosistemin yönetiminde ihtiyaç duyulan yöntem ve girdiler, iç ve dış pazardaki gelişmeleri tüm yönleri ile aktararak, uzun dönemli programlamaları ve doğru karar almaları konusunda temel ve özel bilgi sunmaktadır. Katılımcılar, uygulamada deneyimli ve başarılı kamu ve özel sektörden uzmanlar ile görüşme ve tartışma olanağı bulacaklardır. Hazırlanan ödevler/vaka çalışmaları ile bilgi ve becerilerin uygulamaya aktarılması konusunda beceri kazanılması hedeflenmektedir. Bu edinimler sadece organik tarımda değil tüm tarım-gıda sistemlerinde etkin, başarılı bir yönetim sistemi geliştirme ve ilerleme elde etmeyi sağlayacaktır.
Hedef kitle: Tarım ve ilgili alanlarda eğitim almış veya deneyimli lider çiftçiler ile organik ürünlerin üretim ve/veya pazarlanması konusunda çalışmak isteyen tüm katılımcılara açıktır.
Eğitim programı 7 teorik modülden oluşmaktadır. Katılımcılar, farklı modülleri takip etmek isteyebilir. Ancak her modül için ilk modül Organik tarıma giriş, standartlar ve uygulamaları` na devam zorunlu olup diğer modüller seçmeli olabilecektir. Online eğitimlerde eğitmenlerle interaktif teorik dersler, uygulamaya yönelik konular, ödevler verebilecek, bitiminde ise kısa sınav yapacaktır.
MODÜL 1: Organik tarıma giriş, standartlar ve uygulamaları
1 "ORGANİK TARIM AKADEMİSİ " NEDEN ORGANİK TARIM? Prof.Dr.Uygun AKSOY Prof.Dr.İbrahim AK Prof.Dr.Utku ÇOPUR 09.05.2022
2 Ekolojik Tarımın Tarihçesi ve Gelişimi Ahmet ALTINDİŞLİ 11.05.2022
3 Dünyada ve Türkiye`de Organik Tarım Emre BİLEN 13.05.2022
4 Ulusal Organik Tarım Mevzuatı Fatma Akyol 16.05.2022
5 Uluslararası Organik Tarım Standartları Nurhayat Bayturan 18.05.2022
6 Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon Şirin Ruçhan 20.05.2022
7 Grup Sertifikasyonu ve İç Kalite Sistemi Tuğçe Çerçi 23.05.2022
ORGANIK TARIMDA DANIŞMANLIK
8 Organik Tarıma Geçiş, İşletmenin İncelenmesi ve Planlanması,
Risk Değerlendirme ve Yönetimi Uygun AKSOY 25.05.2022
9 Organik Tarımda Danışmanın Rolü, Üretici, Arazi Kayıtları ve Desteklemeler OSMAN ÇETİN (ETO Başkan Yardımcısı) 27.05.2022
10 Organik Tarımda Doğadan Toplama NURPER MORTAŞ Kamil Karataş 30.05.2022
MODÜLLERİN AYRINTILARI SIRASIYLA YAYINLANACAKTIR
MODÜL 2:ORGANİK TARIMDA TOPRAK VERİMLİLİĞİ ve HASTALIK-ZARARLI- YABANİ OT YÖNETİMİ
11-Toprak Verimliliği Yönetimi
12-AB Horizon 2020 programı destekli Organic-PLUS ve i-SOMPE projeleri deneyimleri ile yenilikçi kompost yapımı
13-Kompost Parametreleri ve Mekanizasyonu
14-Yeşil Gübreleme ve Mikroorganizma Kullanımı
ORGANİK TARIMDA HASTALIK, ZARARLI ve YABANİ OT YÖNETİMİ
15-Hastalık Yönetimi
16-Zararlı Yönetim Yöntemleri ve Uygulama Şekilleri
17-Yabani Ot Yönetimi
MODÜL 3:ORGANİK TARIMDA BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
18-Ekim Nöbeti Planlama ve Uygulamaları
19-Sebze Tohumu Üretimi
20-Sebze Fidesi Üretimi
21-Yazlık Sebze Yetiştiriciliği
22-Kışlık Sebze Yetiştiriciliği
23-Meyve Yetiştiriciliğinde Temel İlkeler 1
24-Meyve Yetiştiriciliğinde Temel İlkeler 2
25-Fidan Yetiştiriciliği
26-Çilek ve Diğer Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği
27-Zeytin Yetiştiriciliği
28-Bağcılık
29-Kayısı Üretimi
30-İncir Üretimi
31-Yumuşak Çekirdekli Meyvelerin Üretimi
32-Çay Üretimi
33-Fındık Yetiştiriciliği
34-Turunçgil Yetiştiriciliği
MODÜL 4 ORGANİK TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
35-Tarla Bitkileri Yetiştiriciliğinde Bazı Önemli Konular
36-Hububat ve Baklagil Yetiştiriciliği
37-Pamuk Yetiştiriciliği
38-Kenevir Yetiştiriciliği
39-ORGANİK TEKSTİL
40-Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Yetiştiricliği ve Pazara Hazırlanması
41-Organik Tarımda Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalar
42-Organik Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve İşlemede Kullanılan Girdiler
MODÜL 5: ORGANİK TARIMDA HAYVANCILIK
43-Organik Hayvancılığın Genel İlkeleri
44-Çayır ve Meraların Yeri ve Önemi
45-Yem Bitkileri Üretimi
46-Hayvan Refahı ve Biyogüvenlik
47-Hayvan Sağlığı ve Alternatif Tedavi Yöntemleri
48-Organik Yemler ve Hayvan Besleme
49-Sığırcılık
50-Manda Yetiştiriciliği
51-Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği
52-Tavukçuluk
53-Arıcılık
54-Su Ürünleri Üretimi
55-Organik Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi ve Değerlendirilmesi
MODÜL 6: ORGANİK TARIMDA PAZARLAMA
56-Pazarlama
57-Markalaşma
58-İç Pazar ve Gelişmeler
59-Organik Pazarlar
60-Organik Üretici Olmak
61-Dış Pazardaki Gelişmeler
62-İşbirliği ve Üretici Örgütlenmesi
63-Tüketici Eğilimleri
64-Çiftlik Turizmi
MODÜL 7 :SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM SİSTEMLERİNDEN ÖRNEKLER
65-Agroekoloji, İlkeler ve Uygulamalar
66-Permakültür
67-İşlevsel Ormanlar
68-BİYODİNAMİK TARIM
69-Eko Yaşam ve Eko Turizm
Eğitimler zoom platformu üzerinden düzenlenmekte katılımcılarımız canlı olarak Youtube Antalya Tarım Online kanalımızdan eğitimlerimizi izleyebilmektedir.
Eğitimlerin Canlı katılımcıları derse özel oluşturulan whatsapp gruplarından bildirildiği şekilde yazılı ve sözlü konuyla ilgili sorularını sorabilmekte, moderatörler soruları hocalara iletmekte ya da katılımcıya söz vermekte ve sorular cevaplanmaktadır.
Derslerden sonra belirtilen tarihlerde katılımcıların kendilerini ve öğrendiklerini test etmesi amacıyla online sınav/ödevler vb. yapılmakta, sınavla ilgili bilgilendirmeler whatsap ve telegram grubumuzdan paylaşılacaktır.
Program akışında değişiklik meydana gelmesi durumunda whatsapp gruplarından durum katılımcılara bildirilmektedir.
Belirtilen online eğitimler Youtube Antalya Tarım Online kanalından dilendiği zaman dilendiği kadar izlenebilir.
EĞİTİM UYGULAMA ESASLARI
Eğitim videolarımız Youtube Antalya Tarım Online kanalında kayıtlı olup istenildiği zaman ücretsiz olarak erişim sağlanabilir. Eğitimlere katılmak için herhangi bir koşul yada formalite yoktur. Dileyen herkes ücretsiz eğitimimizden dilediği kadar faydalanabilir.
Whatsapp Grubu: Eğitimlere kayıt formunu doldurarak başvuru yapan katılımcıların numaraları derse özel oluşturulan whatsapp gruplarına eklenir. Eğitimle ilgili bilgilendirme ve yönergeler bu dersin whatsapp grupları üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Whatsapp gruplarında gönderilen mesajlar içinde yer alan linklerin aktif (tıklanabilir)olmasını isteyen kullanıcıların, linki gönderen numarayı rehberlerine eklemeleri gerekmektedir.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen Uzaktan Eğitim faaliyetlerinden haberdar olmak, sisteme giriş bilgilerine, id ve şifrelere hızlıca sorunsuz ulaşmak için Tarımda Uzaktan Eğitim Telegram grubumuza t.me/antalyatarimonline adresinden erişebilirsiniz.
Eğitime kaydolanlar tüm bu yönergede yer alan bilgileri kabul etmiş olurlar. Uygulama esasları eğitim sisteminin dinamik yapısı nedeniyle güncellenebilir. Yapılan güncellemeler eğitim whatsapp grubundan duyurulduktan sonra geçerlidir.
*DERSLERİN İŞLENİŞİ*
Dersler Zoom platformu ve YouTube Antalya Tarım Online kanalında canlı olarak yayınlanacaktır. Hocamız ekrana slayt yansıtarak konuyu aktaracak, teorik anlatım bittikten sonra katılımcıların yazılı ve sözlü soruları alınacaktır. Yazılı sorularınız ve görüşleriniz moderatör ve moderatör yardımcıları tarafından eğitim veren uzmanlarımıza aktarılacaktır.
Eğitim programımızın interaktif bölümleri yoklamaya katılım, canlı quiz, değerlendirme sınavı ve klasik sınavdan oluşmaktadır ve belgelendirme süreçlerine katılmak isteyen katılımcılarımız için gereklidir. Belgelendirme süreçleri ile ilgili ayrıntılar whatsapp gruplarından paylaşılmaktadır.
*YOKLAMA*
Eğitimimizde dersin başında katıldığınız eğitimin adı, hocamızın adı-soyadı, çalıştığı kurumun adı, mesleki ünvanının istendiği 1. yoklama ve ortasında öğrendiğiniz bir kavramı bir slaytla anlatmanızı isteyeceğimiz 2.yoklama, dersin sonunda o oturumda öğrendiğiniz bir kavramı ders slaytlarından aldığınız 4 ekran görüntüsü eşliğinde açıklamanızın istendiği 3. yoklama yapılacaktır.
*Yoklamalar sadece Twitter üzerinden alınmaktadır. *
*CANLI QUİZ*
Dersimiz bitmeden önce Telegram`da https://t.me/testtarlam adresinde canlı olarak 5 soruluk bir quiz yapılacaktır. Derse devam takibi ölçütlerinden biridir.
*DEĞERLENDİRME SINAVI*
Genel olarak değerlendirme sınavları aksi derste belirtilmediği sürece dersi takip eden gün ders saatinde çevrimiçi yapılacaktır.
Yoklama ve quiz linklerimizin nerede ve nasıl paylaşılacağı derslerde belirtilmektedir.
*KLASİK SINAV*
Her gün işlenen derslerden üç klasik soru Whatsapp grubundan paylaşılacaktır. Klasik sorulara cevap vermek zorunludur. Klasik soruların Twitter üzerinden belirtildiği şekilde cevaplanması gerekmektedir.
Tüm bu koşullar yeni eğitim formatımızın devam ölçümleme kriterleridir.
Belirtildiği şekilde eğitim serilerine canlı katılım sağlayarak, belirtilen yönergeleri tam ve eksiksiz yerine getiren katılımcılarımıza Bilingual E-Katılım Belgesi düzenlenecektir.
Başarı puanı 70`tir. Whatsapp gruplarından gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.
*Derslerimizi Zoom ve YouTube Antalya Tarım Online kanalımızda canlı olarak izleyebilirsiniz.*
*Belgelendirme süreçlerine dahil olmak için derslerin canlı izlenmesi gerekmektedir.*
*Bu şartlar belgelendirme süreçlerine dahil olmak isteyen katılımcılarımız gereklidir. Dersi dinlemek isteyen katılımcılarımız istedikleri bölümlere istedikleri şekilde katılabilirler.*
SORUN ÇÖZÜMÜ, BİLGİ EDİNME ve ÖNERİLERİNİZ İÇİN:
Katılım sonrası devam koşullarını sağlayan ve sınavdan başarılı olarak belge almaya hak kazanan kursiyerlerin e-katılım belgeleri ; kayıt formunda belirttikleri e-posta adreslerine kursun bitiminden sonra yaklaşık bir ay içinde gönderilecektir. Bu süre dolmadan belge talebinde bulunmamanızı rica ederiz, bu tarz taleplere dönüş yapılmayacaktır.
Eğitim sürecinin işleyişinde teknik ve/veya idari gerekçelerle meydana gelebilecek değişiklikler whatsapp gruplarında ve/veya derslerde katılımcılara duyurulur.
Gösterdiğiniz ilgi ve özen için teşekkür ederiz.
Okunma Sayısı: 1238