TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

RAMAZANDASAĞLIKLI VE GÜVENLİ GIDA TÜKETİLMELİDİR

MERKEZ
Yayına Giriş: 06.09.2008 Son Güncelleme: 06.09.2008

 

           

05.09.2008

 

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

  

RAMAZAN‘DA  SAĞLIKLI VE GÜVENLİ GIDA TÜKETİLMELİDİR

Ramazan ayı toplumumuzun yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Genelde 3-4 öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği bu dönemde iki öğüne sıkıştırılmakta, dolayısıyla bu dönem, sağlıklı, güvenli gıda tüketimi ve dengeli beslenme açısından önem kazanmaktadır.

 

Toplumun sağlıklı beslenmesi için en başta piyasa denetimlerinin sıkı ve etkin bir şekilde yapılması gerekir. Özellikle merdiven altı diye tanımladığımız uygun olmayan koşullarda üretilen ve satışa sunulan ürünler, toplum sağlığını tehdit etmektedir. Bu tür yerlerin kayıt altına alınıp koşullarının düzeltilmesi, piyasaya sunulan ürünlerin denetlenmesi ve gerekli analizlerin belirlenen sıklıklarla yapılması, pazarlarda uygun olmayan koşullarda satışların engellenmesi gerekmektedir.

 

Son yıllarda yerel yönetimler tarafından kurulan iftar çadırları ve diğer toplu tüketim yerlerinin iyi denetlenmesi gerekmektedir. Büyük kentlerimizde yaşanan su sıkıntısı da, toplu tüketim amacıyla üretilen yemeklerin hazırlanma  sürecinin denetimine daha çok önem verilmesini zorunlu kılmaktadır. 

 

Bu aşamada tüketicilerin de dikkat etmeleri gereken konular vardır:

 

- Özellikle pazarlarda ve açıkta satılan, etiketsiz ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘ndan üretim izni alınmamış ürünler satın alınmamalı,

 

- Son kullanım tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle satın alınmamalı,

 

- Ambalajsız ve etiketsiz ürünler ile ortalama piyasa fiyatlarının çok altında satışa sunulan ürünlere ilgi gösterilmemeli,

 

- Soğukta satışa sunulması gereken ürünlerin, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanma koşullarının sağlandığına dikkat edilmeli,

 

- Güvenilir olmayan yerlerden alışveriş yapılmamalı,

 

- Görünüş, koku ve tat gibi duyusal özellikleri uygun olmayan gıda maddeleri satın alınmamalı; bu durumdaki ürünlerin satışını yapan kişi veya kuruluşlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya ilgili kamu kurumlarına bildirilmeli,

 

- Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalı ve temizlenmeli,

 

- Besleyici değeri yüksek, ancak çabuk bozulabilen süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile balık gibi gıda maddeleri güvenilir yerlerden alınmalı, uygun koşullarda saklanmalı, uygun şekilde pişirilmeli ve kısa sürede tüketilmeli,

 

- Satın alınmış gıda maddeleri, savurganlığa neden olmayacak şekilde uygun koşullarda saklanmalı ve işlenmeli,

 

- Dışarıda yemek yenilmesi durumunda hijyenik ortamların tercih edilmesine dikkat edilmelidir.

 

Ramazanın yaz aylarına rastlaması ve ülkemizde, özellikle büyük kentlerimizde yaşanmakta olan su sıkıntısı dikkate alındığında, gıda güvenliğinin sağlanması daha da zorlaşmaktadır. Bu dönemde olası olumsuzlukların önüne geçilmesinde halkımız ve yetkililer daha duyarlı olmalıdır.

 

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 1174