SÖZLEŞMEYİ UYGULA ŞİDDETİ DURDUR
SÖZLEŞMEYİ UYGULA ŞİDDETİ DURDUR
07.08.2020
İstanbul Sözleşmesi, kadınları her türlü şiddete karşı korumak, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak amacını taşıyor.
İstanbul Sözleşmesi kadınların hayatlarını şiddette karşı koruyan bir sözleşmedir ve kadınlar hayatlarından vazgeçmiyorlar.
İstanbul Sözleşmesi "Yaşatır"! Çünkü şiddete maruz kalan kadınların ve çocukların yalnız kalmasını önler. Ücretsiz hukuki ve psikolojik destek almasını, kadın örgütlerinin davalarına müdahil olmasını sağlar.
7/24 çalışan ücretsiz alo şiddet hattı, sığınaklar ve cinsel şiddet kriz merkezleri gibi destek mekanizmaları ile şiddete maruz kalan kadınları ve çocukları korur, şiddetçi erkekleri caydırır.
İstanbul Sözleşmesi eşit vatandaşlığın garantisidir. Şiddete son verilmesi için hayatın her alanında eşitlik sağlanması gerektiğini söyler. Eşitlik gelince, şiddet gider.
Taciz, tecavüz ve şiddete uğrayan kadınların korkmadan şikayetçi olabilmesini, baskı altında şikayetinden vazgeçse bile konunun kamu davası olarak takibini sağlar.
İstanbul Sözleşmesi sözde namus ve töre gerekçeleriyle kız çocuklarının ve kadınların eğitim, çalışma, eş seçme, seyahat etme gibi en temel hak ve özgürlüklerinin engellenmesini yasaklar. İstanbul Sözleşmesi sözde namus ve töre adı altında işlenen kadın cinayetlerini engeller. Şiddet uygulayanın cezalandırılmasını sağlar, cinsiyetçi gerekçelerle yapılan indirimleri engeller, cezasızlığı ortadan kaldırır.
Sözleşme tek taraflı ısrarlı takip (musallat olma) faillerinin cezalandırılmasını sağlar. Kimse, birlikte olmayı reddettiği ya da ayrılmak istediği için şiddete maruz bırakılamaz.
İstanbul Sözleşmesi yaşatır; çünkü şiddetin çocuklar önünde gerçekleşmesi, silah kullanılması, şiddetin tekrar etmesi gibi durumları yüksek riskli durumlar olarak görüp acil önlem alınmasını sağlar. Kadın cinayetlerini engeller.
Devletlere, devletin tüm mekanizmalarını işleterek kadına karşı şiddeti ortadan kaldırmak için her türlü tedbiri alma görevini yükler. İktidarlara ev içi şiddeti durdurmak için yol gösterir, sorumluluklarını hatırlatır, Sözleşmenin gereğini yapmayan devletlere hesap sorar. Kadınların ve çocukların şiddetsiz bir hayat yaşama hakkını korur. Şiddet mağdurlarının uğradıkları zararların tazmin edilmesini sağlar.
2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi`nin şartları tam olarak yerine getirilmemektedir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak; halktan, haklıdan ve güçsüzden yana olan tavrımızla her zaman bu sözleşmenin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
#SözleşmeyiUygulaŞiddetiDurdur
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası