TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

STAR GAZETESİNE GÖNDERİLEN YAZI

MERKEZ
Yayına Giriş: 13.05.2008 Son Güncelleme: 13.05.2008

  

  

  

  

                                                                                                          Tarih : 13.05.2008

                                                                                                            Sayı : 2008/0584

  

  

  

STAR GAZETESİNE,


12.05.2008 günkü sayınızda Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA isimli yazarınız, köşesinde "Açık süt mü, Şişe sütü mü, Kutu sütü mü.. Hangisi?" başlıklı makalesinde yanıltıcı, yanlış ve yönlendirilmiş bilgilerle dolu bir yazı yayımlamıştır. Koruyucu sağlık önlemlerinin en başında gelen konulardan biri olan gıda güvenliği kavramının ayaklar altına alındığı söz konusu yazıda sokak sütçülüğü övülerek halkın yanlış bilgilendirilmesine yol açılmıştır.

 

Süt, içerdiği besin öğeleri yönünden oldukça zengin olmasından dolayı insanlar için mükemmel bir besindir. Aynı şekilde mikroorganizmalar için de süt, bulunmaz bir besin kaynağıdır. Süt, hayvandan sağıldığı anda sterildir ve hemen soğuk ortama alınmaması durumunda hızla mikrobiyolojik üremeye maruz kalmaktadır. Modern koşullarda üretilip işleme tabi tutulmayan sütler çok hızlı bozulduğundan sokak sütlerinin steril kalmasına olanak yoktur. Sokak sütlerine ev ortamında  uygulanan ısıl işlemler sütteki vitamin ve mineral maddelerin kaybına yol açarak besin değerinin düşmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle, tüm dünyada bilimsel veriler doğrultusunda "minimum risk maksimum fayda" prensibi ile geliştirilen pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemleriyle modern tesislerde elde edilen süt ve süt ürünlerinin daha güvenli ve sağlıklı olduğunu halkımıza duyurmayı görev bilmekteyiz. Gıda güvenliğinin uygulanabilmesi ve tüketicinin bilinçlenmesi açısından konusunda uzman olmayanların bu yanlış beyan ve tutumlarına sayfalarınızda yer vermemenizi önemle rica ederiz.

 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 1055