TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ŞUBE BAŞKANIMIZ REHA KESKİNOĞLU`NUN 10 OLAĞAN GENEL KURULDA YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMA

ŞUBE BAŞKANIMIZ REHA KESKİNOĞLU`NUN 10 OLAĞAN GENEL KURULDA YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMA
İZMİR
Yayına Giriş: 01.04.2014 Son Güncelleme: 01.04.2014

                                         

Sayın TMMOB Temsilcileri;

Değerli Meslektaşlarım;

Sevgili Öğrenciler;

Hepimizin bildiği gibi çok zor bir döneme giriyoruz, hükümetin TMMOB üzerindeki baskıları, Odaları zor durumda bırakacak mali kaynakların kesilmesi ve geçerliliğini fiilen yitirmiş 30 yıllık bir cunta yasasını gerekçe göstererek denetleme adı altında Odaları etkisizleştirme çabaları gün geçtikçe kendisini hissettirmektedir. Bu atmosfer içinde tamamen gönüllülük ilkesi ile sadece mesleki sorumluluk duygularıyla özel hayatlarından fedakârlık ederek ellerini taşın altına sokan tüm şube yönetim kurullarına, temsilcilere, yine aynı düşüncelerle Oda Genel Merkez Yönetim Kurulu‘na da verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Arkadaşlar; üye sayısı 13.000‘i aşmış bir meslek odasının üyeleriyiz ve her yıl yaklaşık 3000-4000 yeni mezun arkadaşımız aramıza katılmaktadır.  Buna karşın işsizlik, istihdam sorunu, emeğimizin hakkını alamamak ve mesleğimizin hak ettiği prestiji bulamamakla karşı karşıyayız. Bir tarafta TMMOB olarak maruz kaldığımız durum ve diğer taraftan Oda olarak yaşadığımız sorunlar ortada iken bu gün burada doğal delegeler hariç 400 delege olması gerekirken 325 delege ile Genel Kurul yapıyor olmamızı Oda adına kaygı verici bir durum olarak görüyoruz. Bizce bu durum, Odamızda yerel yönetimlerin zayıflatılarak tamamen merkeziyetçi yönetim tarzından kaynaklanmaktadır. Şahsi olarak kullanmayı sevmediğim bir cümle vardır "ben bunu söylemiştim" evet arkadaşlar biz bunu geçen Genel Kurulda söylemiştik, Genel Merkezin örgütün her birimine yetişemeyeceğini, dolayısıyla örgüt şemasının buna göre dizayn edilmesini ve yetki devrinin mutlaka yapılmasını üzerine basa basa söylemiştik ama ne yazık ki ana yönetmelik değişikliği ile bu gün bu noktaya gelindi. Bu gün burada Aydın, Samsun, Malatya, Tokat, Van, Çanakkale gibi birçok ili temsil edecek delegelerin seçimleri dahi yapılamamıştır. Çünkü bu iller sahipsiz kalmışlardır ve bir delege dahi gönderememişlerdir.

Arkadaşlar; bu gün itibariyle mesleğimizin en önemli sorunu istihdam ve bölüm sayısı ile kontenjanlardır. Yaklaşık 2 yıl istihdam konusunda çalıştık ve eylemlilik sürecinde haftalarca sokaklarda eylemler yaptık, imzalar topladık ancak bu konuda devamlılık sağlayamadık. Özellikle kontenjanlar ve 2. Öğretim programlarının kaldırılması konusunda en ufak bir gelişme göremedik. Bunun için çok acil olarak üniversitelerle ve hatta YÖK ile gerekli temaslar sağlanmalı ve çalışmalara başlanmalıdır. İzmir Şube olarak öğrenci örgütlenmesine çok önem verdiğimiz hepiniz tarafından bilinmektedir ancak bütün çabalara rağmen bu güne kadar öğrenci yönetmeliğini Genel Kuruldan geçirmeyi delegeler olarak başaramadık. Hemen hemen tüm bölümlerimizin katılımı ile son halini almış olan öğrenci yönetmeliği yine sizlerin onayına sunulacaktır. Öğrencilerin, iki dönemdir onaylanmayı bekleyen bu yönetmeliğin, bu sefer Genel Kuruldan sizlerin oyları ile geçmesini beklediklerini hatırlatmak isterim.

Arkadaşlar; yine Odamız için çok önemli bir konudan daha bahsetmek istiyorum. Hepinizin bildiği üzere 5996 sayılı kanuna istinaden çıkarılan onay ve kayıt esaslarını düzenleyen yönetmeliğin değiştirilmesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bundan böyle müracaatlarda, İZP belgesinin ilgili belgeler arasında aranmayacağını belirtmiştir. Bu durumda Odamız ciddi mali kayıplara uğramıştır. Bazı Ticaret Odaları yönetmelik değişikliklerini kendi çıkarları doğrultusunda değerlendirerek sanki Odamızın taban ücret belirleme yetkisi kaldırılmış gibi, üyelerine duyurular yapmıştır. Konuyla ilgili olarak hem Merkezimiz bilgilendirilmiş hem de ilgili Odalara gerekli uyarılar Şubemizce yapılmıştır. Diğer taraftan taban ücret bağlamında SGK primlerinin tam yatırılması için geçen senelerde olduğu gibi takip ve yazışmalarımız devam etmektedir. Burada en önemli konu bu takip uygulamasının TMMOB-SGK protokolüne dayandırılarak TMMOB‘a bağlı tüm Odalarca uygulanmasının sağlanmasıdır. Bu da TMMOB Yönetim Kuruluna seçilecek arkadaşımızın konuyu TMMOB gündemine taşıması ile mümkün olacaktır.

Arkadaşlar; Genel Kurulların en önemli görevlerinden birisi de yeni seçilecek olan Yönetim Kuruluna görevler vermesidir. Bu anlamda İzmir Şube olarak yeni yönetimden beklentilerimizi sıralayarak konuşmamı bitirmek istiyorum.

• Yerel yönetim birimlerimizin güçlendirilmesi,

• İstihdam, kontenjanlar ve 2. Öğretimler konusunda üniversitelerle ve YÖK le gerekli çalışmaların başlatılması,

• TMMOB ile SGK arasında yapılan protokolün tün Odalarca uygulanması ve takibi hususunda birlikte hareket edilmesinin sağlanması,

• TMMOB yasası gereği ilgili meslek odalarına üye olmayan ve üyelik vasıflarını yerine getirmeyen TMMOB kapsamındaki meslek çalışanlarının tüm Odalarca yakından takip ve gereğinin yapılmasının sağlanması,

• Yönetmelikte yapılan son değişikliğin kaldırılmasının sağlanması,

• Öğrenci örgütlülüğüne gereken önemin verilmesi,

• Kadın komisyonlarının kurulması ve gerekli önemin gösterilmesi.

10. Genel Kurulumuzun mesleğimize hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.

 

 

 

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 343