TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

SUSUZ GÜNLERDE SAĞLIĞINIZA DİKKAT

MERKEZ
Yayına Giriş: 11.08.2007 Son Güncelleme: 11.08.2007

EK-3: Basın Açıklaması

 

 

                                                                                                                      Ankara, 11.08.2007

 

 

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

SUSUZ GÜNLERDE SAĞLIĞINIZA DİKKAT!

  

  

            Ankara‘da son zamanlarda yaşanan su sıkıntısı, birçok sağlık riskini de beraberinde getirmektedir. Özellikle gıdaların kolay bozulabildiği, temizlik ve hijyenin çok daha önemli hale geldiği sıcak yaz günlerinde bir de insan tüketimine uygun temiz suyun sürekli akacak şekilde tüketiciye ulaştırılamaması çok ciddi sağlık risklerine kapı aralamaktadır. 21. yüzyılda Avrupa başkenti olmaya hazırlanan bir ilde yaşanan böylesi bir su sıkıntısının kabul edilmesi mümkün değildir. Bilimin ve teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği günümüzde; yaşanan susuzluk için  "küresel ısınma ve kuraklık" gerekçelerinin geçersiz olduğunu vurgulamak toplumsal bir görevdir.

Diğer yandan, sürekli su kesintisi ile yaşamak zorunda kalan tüketicilerimizin, sağlıklarının korunması açısından dikkat edecekleri noktaları bilimsel ve objektif bir yaklaşımla duyurmak da diğer bir görevimiz olarak algılanmaktadır. Bu bakışla;

            1- Su kesintileri sırasında kullanılmak üzere depolanan sulardan mutfakta kullanılacak olanlar, daha önceden temizlenmiş, gıda ile temasa uygun kaplarda muhafaza edilmeli ve bu kaplar suyun her akışında temizlenerek yeniden doldurulmalıdır. Su depolarında uzun süre bekleyen sular içme suyu olarak kullanılmamalıdır.

            2- Ev içinde depolanan sular ağzı iyice kapatılarak, güneş ışığından uzak,  serin yerlerde depolanmalıdır.

            3- Kesintiler sürdüğü sürece, musluktan akan sular içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Direkt olarak yemeğe katılacak veya çay-kahve yapmak için kullanılacak suların da mümkün olduğunca uzun süreli kesintiler sonucunda ilk akan sular olmamasına özen gösterilmelidir. Bu tür sular kullanılmak zorunda kalınırsa, kullanılmadan önce mutlaka kaynatılmalıdır.

            4- Mutfak malzemelerini ve meyve sebzeleri yıkayacağımız suyun klorlanması yolu ile sağlık riskleri azaltılabilir. Ancak, dozunda yapılmayan veya uygun olmayan kimyasallarla yapılan klorlamanın da sağlık açısında riskli olduğu unutulmamalıdır. Söz konusu işlem klorlama tabletleri kullanılarak yapılmalıdır.  Bu tabletler eczanelerden veya kimyasal malzeme satan yerlerden temin edilebilmektedir. Klor tabletleri kullanılırken paketler üzerinde belirtilen dozlar dikkate alınmalıdır.

            5- Su depoları mümkün olan en kısa sürede temizlenmeli ya da klorlanmalı, kesintilerin devam etmesi durumunda depolar 3 ayda bir olmak üzere temizlenmelidir.

            6- Kuraklık nedeni ile genelde yeraltı sularının daha derinlerde olduğu ve dolayısıyla kompozisyonlarının değişebildiği dikkate alınmalı; kuyu suyu tüketilmesi halinde, çıkan suyun Sağlık Bakanlığında analizi yaptırılarak kullanıma uygun olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.

 

                                                                                              TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

                                                                                                           Yönetim Kurulu

 

 

Okunma Sayısı: 980