TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLEYE DİKKAT

SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLEYE DİKKAT
KONYA
Yayına Giriş: 25.10.2018 Son Güncelleme: 25.10.2018

 


Bitkisel yağların süt ürünlerine oranla daha ucuz olması sebebiyle, sahtekârlarca en çok tercih edilen ürün olduğunu ifade eden Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı M. Hulusi Ada, " Konya`da son zamanlarda gıda sahtekârlığında en çok karşılaştığımız durum; süt ve süt ürünlerine bitkisel yağ katılması. Gıda ürünlerinde yaşanan sahtekârlık, ekonomik kriz dönemlerinde çokça yaşanan bir durum. Milletin alım gücü düştüğü için, ucuz ürün almaya yöneliyor. Dolandırıcılar da krizi fırsata dönüştürüyor. Tağşiş yöntemiyle dolandırıcılar sütün kremasını çekip, krema yerine sütün içerisine bitkisel yağ katıyorlar. Bitkisel yağın kilosu 5 lira, süt kremasının kilosu ise 25-30 lira civarında. Bu sahtekârlık yöntemiyle kimi sütçüler iki yönlü kazanç elde ediyor ve halkın sağlığını tehdit ediyorlar. Taklit ve tağşiş dediğimiz bu sahtekarlık yöntemi, en çok tulum peyniri, eritme toz peyniri ve tereyağında rastlanmakta. Küflenmiş ve bayatlamış peynirler, önce sıcaklık ve eritme tuzları yardımıyla eritilip hamur haline getiriliyor. Ardından üzerine bir miktar da bitkisel yağ katmak suretiyle tekrar peynire dönüştürülüyor. Bu karışım da piyasada krem, eritme kaşar, eritme tulum peyniri olarak satılıyor" dedi.

 

"DENETİMLER YETERSİZ, CEZALAR CAYDIRI DEĞİL"

Tarım ve Orman  Bakanlığı taklit ve tağşiş yaparak halk sağlığını tehlikeye atan firmaları teşhir ediyor diyen Başkan M. Hulusi Ada, "5996 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle 2012 yılından itibaren gıdada tağşiş (sahtecilik) yapanlar Tarım ve Orman Bakanlığınca teşhir ediliyor. Teşhir edilen ürünler piyasada bir güvensizlik yaşıyor. Ama yapılan denetimler istediğimiz düzeyde değil ve denetimler yetersiz kalıyor. Ayrıca yapılan sahtekârlıklara verilen cezalarda caydırıcı olmuyor. Örneğin, tağşiş yapan firmaya duruma göre,  15 bin lira ceza yazılıyor.  Zaten üretici yaptığı hileyle kendisine kesilen cezanın on katını kazanabiliyor. Bu da cezanın pek bir ehemmiyetinin olmadığını gösteriyor ve üretici hileli üretim yapmaya devam ediyor. Gıda mühendisleri olarak hem denetimlerin sıklaştırılması hem de cezaların daha caydırıcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"TÜKETİCİLERİN ANLAMASI ÇOK ZOR"

Süt ve süt ürünlerinin bitkisel yağlar ile tağşiş edilip edilmediğini tüketicilerin anlamasının cok zor olduğunu ifade eden M. Hulusi Ada, " Taklit edilen ürünlere tereyağı aroması konuluyor. Ayrıca gıda boyasıyla da süt ürünlerine aynı rengi verebiliyorlar. Bu yüzden tadından ve görüntüsünden tüketicinin bu ürünleri anlaması çok zor. Laboratuvarlarda ise bunu tespit etmek için çeşitli metotlardan yararlanılıyor. Kullanılan en duyarlı  yöntem de kromatografiyle süt yağındaki sterol kompozisyonunun tespiti yapılıyor.  Burada bitkisel yağ katılıp katılmadığına fito steroller yani bitkisel steroller belirlenerek karar veriliyor. Şayet fitosterol bulunmuşsa, bitkisel yağ katılmış kararına varılıyor" ifadelerinde bulundu.

TÜKETİCİYE TAVSİYE

Taklitli ürünler hakkında tüketiciye tavsiyelerde bulunan Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı M. Hulusi Ada, " Piyasada her ürünün belirli bir fiyatı var. Örneğin; Tereyağının günümüz güncel fiyati 35- 40 lira civarında yer alıyor. İndirim yapıldı iddiasıyla tereyağını olması gerektiği fiyatin çok daha aşağısına satan üreticilerden uzak durulmalı. Piyasa da kendini kanıtlamış, güvenilir firmaların ambalajlı ürünleri alınmalı. Tüketicilerin açık ürünlere yönelmemesi gerektiğini öneriyorum"  dedi.

Okunma Sayısı: 2797