SUYA ERİŞİM HAKKINA BERAAT
Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven ile eski belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları ücretsiz ve indirimli su tarifesi uygulamaktan suçlandıkları davadan beraat ettiler.
10 tona kadar suyun ücretsiz sağlanması, belediye çalışanlarına %50 indirimli su tarifesi uygulanması ve ödenmemiş su faturalarındaki gecikme zamlarının affedilmesine ilişkin belediye meclis kararları nedeniyle, kamuyu zarara uğratarak görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında kamu davası açılan Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven ile birlikte eski belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanlarının yargılandığı dava sonuçlandı.
Dikili Asliye Ceza Mahkemesi‘nde bugün yapılan duruşmada, geçen celse dava dosyasına gelen yasanın muafiyetlerine ilişkin çıkartılan bakanlar kurulu kararnameleri değerlendirildi. Osman Nuri Özgüven‘in müdafii olarak ekli dilekçede yer alan açıklamalar, itirazlar ve savunmaları hem yazılı olarak hem de sözlü olarak sunduk.
Ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı; "...sanıkların eylemlerinde su borçlarının tahsili amacıyla ve su tasarrufunu sağlamak için kamu yararı düşünülerek gerçekleştirdikleri anlaşıldığından, kasıtları bu şekilde nitelendirildiğinden sanıkların ayrı ayrı BERAATLERİNE karar verilmesi..." ni istedi.
Savcının bu mütalaasına denecek bir söz kalmamıştı, kamu yararı vurgusuyla iki yıldır süren dava sürecinde bizim yaptığımız savunmalar savcılıkça da kabul edilmişti, mütalaa kamu yararına olmuştur. Bunun üzerine mahkeme son kararını açıkladı; TÜM SANIKLARIN BERAATİNE. Mahkemenin kararının gerekçesi henüz yazılı değil, gerekçeli karar ayrıca paylaşılacaktır.
Kısa karar eklidir.
Kararla, suya erişim hakkını sağlamanın suç olmadığı, kamu hizmetlerinin ticari işletmecilik mantığı ile değil, kamu yararı gözetilerek yapılması gerektiği yargı kararı ile de kabul edilmiştir.
Bu karar üzerine; herkesin su hizmeti veren belediyesinden "en az gereksinimi olan suyu ücretsiz sağlamasını" isteme hakkı doğmuştur. Aynı zamanda; "kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereğişletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz" kuralını, içeren 4736 Sayılı Yasanın 1/1. maddesinde, suya erişim hakkı konusunda yargı kararı ile bir muafiyet yaratılmış oldu.
Umarız ki; bu karar suyun ticarileştirilmemesi mücadelesine önemli katkısı olur.
Av. Arif Ali Cangı