SUYUN TİCARİLEŞTİRİLMESİNE HAYIR
Değerli Meslektaşlarımız;
İnsan eliyle yaratılamayan ve ikamesi olmayan, hava ve toprakla birlikte üç temel kaynaktan biri olan su; bir gıda maddesi olmanın yanı sıra gıda güvenliğinin ve gıda güvencesinin de ön koşuludur. Su güvencesinin olmadığı koşullarda gıdanın hammaddesinin üretimi tehlikeye gireceğinden gıda güvencesi sağlanamaz; su güvenliğinin olmadığı koşullarda ise gıda güvenliğinden söz etmek olanaksızdır.
Son yıllarda çok uluslu şirketlerin talepleri doğrultusunda, dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de su kaynaklarının giderek artan bir şekilde çeşitli yöntemlerle bu şirketlere tahsisinin hız kazandığını görmekteyiz.
Örneğin Bolivya'da suyun özelleştirilmesinden sonra suya %200 zam gelmiş, halkın yağmur suyunu kullanmasına bile izin verilmemiştir. Gelişmiş ülkelerde ise, özelleşmenin ardından vaatler yerine getirilmemiş, aksine suya %400 e varan oranlarda zamlar yapılmış ve su kirliliği kaynaklı mikrobiyal hastalıkların neden olduğu ölümler zamanla artmıştır.
Dünyada kullanılan suyun %5'i özelleşmiş bulunmaktadır. Bu şirketlerin yıllık gelirleri dünya petrol ticaretinin yıllık gelirinin %50 sine ulaşmış durumdadır. Kısacası doğal yaşam kaynağı maddi gelir kaynağına dönüşmekte ve her insanın temiz, içilebilir suya erişim hakkı yok sayılmaktadır.
Tüm canlılar için temel yaşam hakkı olan suyun ticari bir mal haline getirilmesi kabul edilemez.
Bu kaygılardan hareketle TMMOB Gıda Mühendisleri Odası E.Ü. Öğrenci Temsilciliğine bağlı öğrencilerimiz 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında SU konusuna dikkat çekmek amacıyla 20 Mart 2010 Cumartesi günü 10.00-16.00 saatleri arasında, Konak İskele Önü, Karşıyaka Çarşı İçi, Buca Forbest Çarşısı, Bornova Meydanı ve Alsancak Dominik Caddesinde bilgilendirme stantları açacaklardr. Sizlerden stantlarımızı ziyaret ederek destek olmanızı bekliyoruz.
Saygılarımızla.
TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası
Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu