TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMASIEHEC
ALMANYA‘DA E.coli SALGINI
Bakanlığımız, Almanya‘da ortaya çıkan Escherichia coli (E.coli) salgınıyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmektedir.
Esherichia coli (E.coli), insan ve memeli hayvanların doğal bağırsak florasında bulunan bir bakteri türü olup, halk arasında koli basili olarak bilinmektedir. Normalde bağırsakta yaşayan bir bakteri türü olması nedeniyle, E. coli ‘nin gıdalarda ve çevrede bulunması, o gıdaya veya çevreye dışkı bulaşı (fekal bulaşı) olabileceğinin bir belirtisidir.
Bağırsak florasında doğal olarak bulunan E. coli, bulunduğu organizmada normalde hastalık yapmaz. Ancak, başka bir ortama geçmesi halinde, E. coli bir hastalık etkeni olabilir. Yani, aynı organizmada başka bir organa geçmesi halinde (idrar yolu enfeksiyonu ile mesaneye geçmek gibi) veya başka bir konak organizmanın bağırsağına geçmesi halinde hastalık etkeni olabilir.
E. coli türü içinde farklı özelliklere sahip olan, "suş" olarak adlandırılan çeşitli tipler vardır. E. coli‘nin patojenik (hastalık yapan) suşları, başta ishale yol açan enfeksiyonlar olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, septisemi gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedirler.
İshala yol açan patojenik E.coli suşları, oluşturdukları hastalık farklılıklarına göre çeşitli gruplara ayrılmakta olup, bunlardan biri Enterohemorajik E. coli (EHEC)‘dir. Almanya‘da ortaya çıkan salgına neden olan "Shiga toksin üreten E.coli" (STEC), orta şiddette bağırsak hastalıklarından şiddetli böbrek komplikasyonlarına kadar ciddi sonuçlar doğurabilen EHEC tipidir.
EHEC Semptomları nelerdir?
Bütün bireylerde enfeksiyon görülme olasılığı olmakla birlikte, özellikle 5 yaş altı çocuklar ve yaşlılar risk gruplarını oluşturur. İnkübasyon dönemi 1-8 gün arasında değişmekle birlikte, tipik olarak 3-5 gündür. Hastalığın semptomları genellikle karın krampları, kanlı ishal, bazen kusma ve düşük dereceli ateştir. Genellikle hastalık orta şiddette seyrederek 1-3 gün içinde sona erer. Ancak, EHEC‘in çeşitli suşları bazı hastalarda Hemorajik Kolitis, Hemolitik Üremik Sendrom (HUS) ya da Trombotik Trombositopenik Purpura (TTP) gibi ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
EHEC bulaşma kaynakları nelerdir?
EHEC‘e bağlı enfeksiyonlar temel olarak EHEC ile bulaşı olan gıda yada su ve hayvanlarla temas nedeni ile oluşur. İnsandan insana yakın temas ile de bulaşı söz konusu olabilir. Çiğ süt, pişmemiş dana eti, iyi yıkanmamış taze meyve ve sebzeler (ıspanak, marul, kıvırcık, hıyar, domates, vb.), pastörize edilmemiş elma suyu gibi gıdalar önemli bulaşı kaynakları arasındadır.
Nasıl Korunulur?
• Gıdaların en az 70 oC‘de en az 2 dakika pişirilmesi EHEC‘in ölmesi için yeterlidir.
• Sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir.
• Çapraz kontaminasyondan kaçınılmalıdır. (örneğin; çiğ gıdalar ile pişmiş ürünler birbirinden ayrı tutulmalıdır, yıkanmış ve yıkanmamış gıdalar karıştırılmamalıdır, çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak, kesme tahtası, tabak, kaşık, çatal vb. malzemeler iyice yıkanmadan tekrar kullanılmamalıdır)
• Tuvalet ve banyo kullanımından sonra / çocuk bezinin değiştirilmesinden sonra / gıdaların hazırlanmasından önce / gıdaların yenilmesinden önce eller mutlaka iyice yıkanmalı ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir.
Yakın tarihlerde Almanya‘yı ziyaret eden vatandaşlarımızın ishal veya kanlı ishal rahatsızlıkları olması halinde, hastanelere başvurmaları önemle tavsiye edilir.