TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

TARIM VE ORMAN BAKANININ AÇIKLAMARINA KARŞIN BASIN AÇIKLAMASI

İZMİR
Yayına Giriş: 13.12.2020 Son Güncelleme: 13.12.2020

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli`nin başta meslektaşlarımız olmak üzere atama bekleyen diğer meslek gruplarıyla ilgili bir televizyon programında yapmış  olduğu açıklamayı üzüntüyle izledik. Ne yazık ki bu yayının bir kısmı da Bakanlığın resmi twitter hesabında da paylaşıldı.

 

Sayın Bakan; "Devlet ihtiyacı varsa alır, ihtiyacı yoksa durur." demişsiniz. Bakanlığınızın 2019 Faaliyet Raporu verilerine göre 31.12.2019 tarihi itibariyle ülkemizde toplam 688.159 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 12.788 adedi onay kapsamında, 675.371 adedi ise kayıt kapsamındadır. Yine bakanlığınız verilerine göre 2019 yılı içerisinde toplam 1.215.996 adet denetim yapılmış olup bu denetimleri yapan kontrol görevlisi sayısı ise 7.004`tür. Yani ortalama olarak bir kontrol görevlisine 174 adet denetim düşmektedir ki, il/ilçe müdürlükleri bazında bakıldığında bu rakamın daha da yukarıya çıkacağı şüphesizdir. Ayrıca, bir milyonun üzerindeki denetimde on binlerce aykırılık tespit edilip bunun ancak 174 adedi savcılığa gidiyorsa yapılan işlemin inandırıcı ve caydırıcı hiçbir tarafı yok demektir. Sayın Bakan; umarız bu rakamlar sizleri de rahatsız etmiştir. Türkiye gibi 83 milyon nüfuslu bir ülkenin halk sağlığı ve gıda güvenliğinin işletme başı yılda yapılan ortalama bir adet denetimle sağlanamayacağını görmezden gelemezsiniz. Yukarıdaki veriler açıkça göstermektedir ki, gıda denetimlerinin artırılması ve gıda analizlerinin yeterli düzeyde yapılabilmesi için daha fazla teknik elemana, özellikle de gıda mühendisine ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca, gıda işletmelerinin sayıca %70‘inden fazlasını oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak teknik personel kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması için Odamızın bir projesi olarak Bakanlığınıza birçok kez sunulan küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi" projemiz biran evvel yürürlüğe konmalıdır. Anayasa gereği sağlıklı nesiller yetiştirmek sosyal bir hukuk devletinin görevidir. Halk sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması için eğitim almış ve bunun için çaba sarf eden gıda mühendislerinin zaman geçirilmeksizin kamuda istihdam edilmesinin önü açılmalıdır. Aksi durumda gıda güvenliği daima risk altında olacaktır.

 

Kamuda istihdam edilmeyi bekleyen bu meslektaşlarımıza "Asgari ücrete dahi olsa gitsinler çalışmaya başlasınlar." söyleminize gelecek olursak. Takdir edersiniz ki, üniversitede okumak da, bir öğrenciyi üniversitede okutmak da oldukça zor. Daha da zor olanı ise, en az 4 yıl lisans eğitimi aldıktan sonra üç kuruşa bir işe başlamaktır ya da onca emekle okuttuğu, mühendis unvanı alan çocuğunun asgari ücretle çalıştığını görmektir. Şunu bilmenizi isteriz ki, yukarıda ifade ettiğimiz üzere TMMOB ve bağlı odaları kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Bu meslek odaları üyelerinin çalışma koşullarını belirleyen, mesleki hizmet üretimlerini belgeleyen,  mühendislik meslek hizmetlerini denetleyen ve mühendislik meslek hizmet ücret tarifelerini belirleyen kuruluşlardır. Öncelikle gıda mühendisliği mesleğini icra etmek isteyen meslek mensuplarının yasa gereği odasına kaydolması gerekmektedir. Üye vasfını kazanmış bir meslek mensubunun yasal mevzuatın amir hükümlerini yerine getirmek gibi bir sorumluluğu bulunmaktadır. Odamız 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca istisnai durumlar hariç 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran gıda iş yerlerinde çalıştırılması zorunlu personelin ücret tarifesini TMMOB Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odalarıyla birlikte belirlemektedir. 2020 yılı için belirlenen ücret net 5.676 TL.`dır. Herhangi bir gıda işletmesinde Çalıştırılması Zorunlu Personel olarak çalışacak bir Gıda Mühendisinin işletme sahibi ya da yetkilisiyle noter huzurunda yapacakları sözleşmede bu rakamın yazılı olması, ücretinin bu rakam üzerinden ödeneceği gibi SGK primlerinin de aynı tutar üzerinden yatırılması yasal zorunluluktur. Çalıştırılması Zorunlu Personel Kapsamında çalışmayacak olan bir gıda mühendisinin ilk işe başlayışta alacağı asgari ücret ise üst birliğimiz olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`nin 2021 yılı için belirlemiş olduğu brüt 5.750 TL.`dır. Görüldüğü gibi bir mühendisin devletin belirlemiş olduğu asgari ücrete dahi çalıştırılamayacağı tabi olduğumuz yasal mevzuatın bizlere emridir. Diğer bir yandan, ülkemizdeki açlık ve yoksulluk sınırını da göz önünde bulundurursak, bu söylem bir Bakanın özellikle de özel sektör deneyimi olan bir Bakanın ne yazık ki söylememesi gereken bir ifadedir.  

 

Tarım ve Orman Bakanına ve Bakanlığına düşen istihdamı arttırmak olmalıdır. Zira, kamu istihdamı özel sektör istihdamını da beraberinde getirecektir. Ve gerek özel sektörde gerekse kamuda istihdam edilecek Gıda Mühendisi sayısı ne kadar çok olursa, hemen her gün yaşadığımız gıda terörünün önüne geçilmesi de o derecede mümkün olacaktır. 

 

Unutulmamalıdır ki, Gıda Mühendisi olmadan Gıda Güvenliği sağlanamaz.

#GıdaMühendisiHalkınSağlıkGüvencesi dir.

 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

İzmir Şube Yönetim Kurulu


Okunma Sayısı: 348