TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

TEK SAĞLIK SEMPOZYUMU / MESLEK ODALARININ TEK SAĞLIĞA BAKIŞI PANELİNE PANELİST OLARAK KATILIM SAĞLADIK

TEK SAĞLIK SEMPOZYUMU / MESLEK ODALARININ TEK SAĞLIĞA BAKIŞI PANELİNE PANELİST OLARAK KATILIM SAĞLADIK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 01.11.2024 Son Güncelleme: 01.11.2024

TMMOB GıdaMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Onur AKBULUT, tüm dünyada her yıl 3 Kasımda; "Tek Sağlık" kavramına ilişkin farkındalığı geliştirerek; insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığını geliştirmek amacıyla kutlanan Dünya Tek Sağlık Günü dolayısıyla, 31 Ekim 2024 tarihinde Sarıyer Belediyesi ve Veteriner Halk Sağlığı Derneği’nin Sarıyer Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenledikleri Tek Sağlık Sempozyumu’nda Meslek Odalarının Tek Sağlığa Bakışı Paneli ’ne panelist olarak katılım sağladı.

Panelde; Gıda mühendislerinin hammadde ile gıda üretimi arasında, dünya da çiftlikten sofraya gıda güvenliğinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak insan sağlığını risk edecek etmenlerin doğrulanması için görevlerini gıda mühendisliği etiğinde yapmaktadırlar.

Tek Sağlık yaklaşımı için Türk Mimar ve Mühendis Odalar Birliği (TMMOB)’ nin tüm paydaşlarının bu yaklaşımı benimsemesi gerektiğinden bahsetti.

Gerektiği yerlerde çevresel faktörlerin gıda hammaddesi üretiminde çevre, ziraat ve meteoroloji mühendislerinin de önemli bakış açılarının da olduğunu belirtti.

Özellikle birincil üretici olan çiftçilerin, örnek olarak ağır metal bulaşası olmaması için lağım suyu kullanmamasının veya hayvan ağırlarında hijyen denetimlerinin yapılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda hijyene evde de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak yerel yönetimler olan belediyelerin ev hijyeni için eğitimler vermesini, işyeri açma ve çalışma ruhsatları verilirken de gıda işletmesi hijyenik dizaynı için odamızdan veya gıda mühendisi istihdamı sağlayarak bu konularda sağlıksız gıda üretiminin hem hanelerde hem de işletmelerdeki öneminden bahsetti.

Özellikle Türkiye de gıda da izlenebilirliğin sağlanması, bunun sağlanması için tek sağlık yaklaşımı için her aşamanın birbirinin doğrulaması ile sağlıklı ve güvenilir gıdanın üretilmesini sağlayacağını hatırlattı.





Okunma Sayısı: 126