TEKNİK ÖĞRETMENLERE MÜHENDİS UNVANI VERİLMESİNE TEPKİ
Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi`nde bulunan ÖSYM Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında basın metnini TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi okudu. Açıklamasında, ‘düzenleme` adı altında iktidarın tüm alanları neo-liberal politikaların önünde engel bırakmayacak şekilde yeniden tazmin ettiğini ve teknik öğretmenlere mühendis unvanı verilmesi girişiminin de bunun bir parçası olduğunu söyleyen Çiftçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bütün üretim ve hizmet süreçlerinde temel bir yeri bulunan mühendislik öğretimi ve uygulamalarının temelini, daha önce Teknoloji Fakülteleri ve "uzaktan eğitim" uygulaması ile aşındıran siyasi iktidar, şimdi de teknik öğretmenlere "mühendis" unvanı vererek bunu bir ileri aşamaya taşıma eğilimi göstermekte.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) "28 Şubat mağduriyetini giderme" iddiasıyla, 20 yıl önceki yönetmeliği uygulamaya karar vererek, dalga geçer gibi hazırlanan sınav sorularıyla 100 TL bedelle mühendislik unvanı dağıtmaya hazırlanıyor. YÖK web sayfasından yapılan duyuruda "Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programı Başlıyor" ifadesi kullanılmış, örnek soru tipleri sunulmuş ve 21 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak sınavda, bugün sayıları 72 bini bulan teknik öğretmenlerin, ortaokul öğrencilerinin girdiği seviye belirleme sınavlarının da altında kalan basitlikte sorulara yanıt verdiklerinde mühendislik tamamlama programlarına alınacakları belirtilmiştir.
Yapılan sadece mühendislere yönelik bir haksızlık değil, aynı zamanda şu günlerde yapacakları tercihlerle mühendislik fakültelerine girerek hayatlarına yön vermeyi amaçlayan gençlerimizin de geleceklerini riske atan bir hatadır."
Açıklamasında, mühendislerin yüzde 25`inin işsiz olduğuna ya da meslek dışı işlerde çalıştığına dikkat çeken Çiftçi, teknik eğitim fakültelerini kapatarak teknik öğretmenleri işsiz bırakan YÖK`ün, sorunu, sayıları 72 bini bulan teknik öğretmenlere "mühendis" unvanı vererek çözmeye çalıştığını vurguladı. Çiftçi, "Ülkemizde sürekli olarak nitelikli ara eleman ihtiyacına vurgu yapılırken; teknik eğitim fakültelerinin de kapatılmasıyla birlikte, ara eleman yetiştirecek eğitmen kadrolarının nasıl yetiştirileceği de boşlukta kalmıştır. Nitelikli ara eleman ve tekniker yetiştirilmek isteniyorsa, meslek yüksekokullarının eğitim kalitesinin arttırılması zorunludur. Eğer teknik ve mesleki eğitim fakülteleri için ihtiyaç fazlası olduklarına yönelik belirleme yapılmışsa, bu kaynağın nitelikli ara eleman yetiştirmek için meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilerek kullanılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
‘Sınav iptal edilsin`
Ferdan Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"TMMOB ve Odalarımız, 1992 yılında 3795 sayılı Yasa`nın kabul edilmesiyle başlayan, 2010 yılında Teknoloji Fakülteleri`nin açılmasıyla devam eden ve bugün ‘Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına mühendislik unvanı verilmesi` uygulamasıyla görünür hale gelen sürecin bir bütün olarak; mühendislik, mimarlık mesleklerinin itibarsızlaştırılması, öneminin azaltılması, niteliğinin tartışılır hale getirilmesinin bir başka tezahürü olduğunu düşünmektedir. Bu durumu mühendislerin, mühendislik fakültelerinin ve mühendislik fakültelerine girme çabası içinde olan öğrencilerin içlerine sindirmesi mümkün değildir.
Biz mühendis ve mimarların, mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin ve meslek örgütlerinin uyarılarına; iktidar, Üniversitelerarası Kurul ve YÖK tarafından kulak verilmesini istiyor, YÖK`ün duyurusunu yaptığı ve 21 Temmuz 2013 tarihinde ÖSYM tarafından yapılacak olan ‘Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı`nın ivedilikle iptal edilmesini istiyoruz.
İtirazımıza kulak verin! Plansız bir şekilde çok sayıda donanımsız üniversite, fakülte açmak, niteliksiz mühendis yetiştirmek ve teknik öğretmenlere mühendis unvanı verilmesine yönelik uygulama, karar ve hazırlıklardan derhal vazgeçin!
Buradan bütün meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi; YÖK`ün, teknik öğretmenlerin mühendis unvanı almasına olanak sağlayacak olan ‘Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programlarının Giriş Sınavı`na karşı durmaya davet ediyoruz. Bu konuda başlattığımız imza kampanyasına katılımlarınızı bekliyoruz. Bu konudaki bilgilere TMMOB ve odalarımızın internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.
YÖK`ün, bu bilim dışı kararını geri almadığı ve sınavı iptal etmediği takdirde, karşısında hem mühendisleri hem de mühendislik fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimizi "örgütlü" olarak göreceğini hatırlatırız."