TMMOB 70 Yaşında! Şimdi En Genç Zamanımızda Aynı İnançla Mücadeleye Devam!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin 70. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla 19 Ekim 2024 tarihinde Teoman Öztürk Sosyal Tesisi'nde 70. Yıl etkinliği düzenlenecektir.
Etkinliğimiz Teoman Öztürk Sosyal Tesisinde saat 17.00'de TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın açılış konuşmasıyla başlayacak.
Geçmiş Dönem TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlarının selamlama konuşmalarıyla devam edecek etkinliğimiz Dayanışma Plaketi Töreniyle devam edecek.
Bulutsuzluk Özlemi müzik dinletisi gerçekleştirilecek.
TMMOB'nin kuruluşunun 70. yıl dönümünü ve "Mühendislik, Mimarlık Haftası"nı kutlamak için TMMOB Yönetim Kurulu tarafından 18 Ekim 2024 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirildi.
Yaşasın TMMOB! Nice 70 yıllara!
TMMOB 70 YAŞINDA!
ŞİMDİ EN GENÇ ZAMANIMIZDA
AYNI İNANÇLA MÜCADELEYE DEVAM!
Toplumun ortak çıkarlarının korunması, meslek alanlarımızın gelişimi ve meslektaşlarımız haklarının savunulması amacıyla 1954 yılında kabul edilen 6235 Sayılı Kanun’la kurulan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bugün tam 70 yaşında!
Bir asır önce kurulan Cumhuriyet’in 70 yılına tanıklık eden, ülkesinin, mesleğinin ve meslektaşlarının hakkı için mücadele eden TMMOB’NİN 70. yaşı kutlu olsun!
Bu ülke kurulduğundan beri alın teri döken, kendi geleceğini ülkesinin geleceğinden ayrı görmeden çalışan, mücadele eden tüm meslektaşlarımızın “Mühendislik ve Mimarlık Haftası”nı kutluyoruz.
1954 yılında kabul edilen 6235 Sayılı Kanun uyarınca farklı mühendislik ve mimarlık disiplinlerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen ilk genel kurulumuzda, TMMOB tüzüğü kabul edilmiş ve birlik bünyesinde 10 meslek odası kurulmuştu. Bugün 121 farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden 700 binin üzerinde meslektaşımızın üye olduğu TMMOB, 24 Odası, bu Odalara bağlı 231 Şube ve 54 İl/İlçe Koordinasyon Kurulu ile ülkemizin en büyük mesleki demokratik kitle örgütlerinden birisidir.
Bundan tam 70 yıl önce genel kurul salonunda başlayan örgütlü mücadelemizin, yıllar içerisinde emek ve demokrasi mücadelesi ile kaynaşmasıyla birlikte, Birliğimizin bugün taşıdığı kurumsal kimliği ortaya çıkmıştır.
Bu kimlik, ülkemizin kalkınma ve sanayileşmesinde bilim ve teknoloji politikalarının önemine vurgu yapan, kamu yararı ve hakça paylaşımdan yana, yurtsever, barıştan yana, devrimci, ilerici ve toplumcu geleneğimizdir.
Birliğimiz ve bağlı odalarımız, 70 yıldır, sanayiden planlamaya, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan iletişime kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır.
Çünkü TMMOB, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağı, sorunlarımızın çözümünün büyük ölçüde emekçi sınıfların sorunlarının çözümünde yattığının bilincindedir. Bu yüzden mesleğin ve meslektaşlarının sorunlarını, ülke sorunlarıyla bütünlüklü olarak ele alır.
Bu TMMOB’nin mücadele diyalektiğidir.
Uzun yıllardır devam eden ve giderek derinleşen ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir. Uygulanan neoliberal politikaların en saldırgan haline ulaştığı AKP iktidarında, kamusal yatırımların ortadan kalkması, sosyal devlet uygulamalarının sınırlandırılması, kamusal hizmetlerin ticarileştirilmesi ve sınırsız bir sömürü düzeninin yaratılması nedeniyle, ekonomik krizin toplumsal sonuçları her geçen gün ağırlaşmaktadır.
Bir grup sermayedar gün geçtikçe zenginleşirken, halk derin bir ekonomik krizin altında açlık ve yoksulluğa terk edilmektedir.
Ülkemizin içinden geçtiği bu çoklu kriz ortamında giderek güçleşen yaşam koşulları altında işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları elbette mühendis, mimar ve şehir plancılarının da öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir.
Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamu çıkarlarının göz ardı edilerek sermayenin çıkarlarının gözetilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, zenginlerin ihtiyaçlarının yoksulların ihtiyaçlarının önünde tutulması ile halkımızın refahı, çıkarları; meslektaşlarımızın da mesleki yetki ve sorumlulukları giderek geriletilmektedir.
Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan etkilenmiştir. Kamuda çalışan meslektaşlarımız ise düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüzedir.
Birliğimiz ile SGK arasındaki yapılan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi, meslektaşlarımızın düşük ücretlerle sınırsız biçimde sömürülmesine zemin hazırlamaktadır.
Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları, meslektaşlarımızı olduğu kadar meslek alanımızı ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Bilime ve tekniğe aykırı olarak çıkarılan yasalar ve yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması engellenmektedir.
Birliğimiz 70 yıllık mücadele tarihimizden ve meslek alanlarımızdan doğan kamusal sorumlulukla;
Meslektaşlarımızın sorunlarının derhal çözülmesi, ekonomik krizin emek yanlısı bir programla aşılması, üreten-sanayileşen-kalkınan bir Türkiye’nin yaratılması için mücadele etmektedir.
Halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması için mücadele etmektedir.
Yaratıcı fikirlerin, aklın ve teknolojinin gelişmesi, öne çıkması ve toplumsal yaşamı kolaylaştırması için mücadele etmektedir.
Mesleğimizin gelişmesi, meslektaşlarımızın korunması için mücadele etmektedir.
Doğup büyüdüğümüz bu topraklarda eşit, özgür laik, barıştan ve emekten yana bir ülkeyi mutlaka ama mutlaka kuracağız.
Bu mücadelemizden asla geri adım atmayacağız!
Yaşasın TMMOB!
Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Nice 70 yıllara!
TMMOB Yönetim Kurulu