TMMOB KAMUCU POLİTİKALAR SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TMMOB 45. Genel Kurulunda alınan karar uyarınca kamusal üretim, hizmet, denetim süreçlerini tarif etmek, kamu kaynaklarının yağmasına karşı mücadele yöntemlerini tartışmak ve kamu kavramını tüm boyutları ile yeniden ele almak amacıyla planlanan Kamucu Politikalar Sempozyumu 22-23 Kasım 2019 tarihilerinde Ankara İMO Teoman Öztürk Salonunda gerçekleştirildi.
İki gün süren sempozyumda ülkemizdeki kamu kaynakları ve varlıkları yağmasını durdurmak; kamusal üretim, hizmet ve denetimin kamu tarafından yapılmasını sağlamak için tüm kamusal alanlarda mücadele yöntemlerini tartışmak, gelişrmek ve kamuyou ile paylaşmak için, önde gelen akademisyenler, bilim insanları ve uzmanlar bir araya geldiler.
Sempozyumda "Kamuculuk; tanımı, evrimi ve tarihsel süreci", "Dünyada ve Türkiyede kamucu kalkınma örnekleri ve planlı kalkınma", "Kamu yönetiminde kamuculuk", "İktisat politikaları ve özelleştirme bilançosu" başlıkları tartışmaya açılırken son oturumda "Kamucu Politikalar İçin Ne Yapmalı" başlığında TMMOBnin kamucu politikalara bakışı kamuyou ile paylaşılarak, bu sorunlar yumağının çözülmesinde atılacak adımlar katılımcılar tarafından değerlendirildi.
İMO Teoman Öztürk Salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Nadir Avşaroğlu ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuştu. Açılışın ardından MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yenerin yönettiği özel oturumda TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Baki Remzi Suiçmez "Kamucu Politikalar ve TMMOB" ve Prof. Dr. Korkut Boratav "Türkiye`de Kamucu Politikaların Analizi" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumun "Kamuculuk; Tanımı, Evrimi ve Tarihsel Süreci" başlıklı birinci oturumunda oturum başkanlığını Ayşegül Oruçkaptan üstlenirken; Prof. Dr Oktar Türel "Neoliberal DÜnya Ekonomisinde Kamu Kesiminin Yeniden Yapılanmasına Bakışlar,1920-1980", Prof. Dr. Aziz Konukman "Kamu Yaırımlarının Kollektif Seçim ve Finansmana Dayalı Olarak Yapılması Mümkün Mü?", Doç. Dr. Galip Yalman "Yeni Bir Kamu Mümkün Mü?" başlıklı sunuşlarını gerçekleştirdiler.
Özden Güngörün yönettiği ikinci oturumda ise Prof. Dr. Bilsay Kuruç "21. Yüzyıl için Kalkınma ve Planlama", Prof.Dr. Erkan Erdil " Dünyada ve Türkiye`de Planlama ve Kamu İşletmeciliği", Doç. Dr. Semih Akçomak "Türkiyede Ekonomik Büyüme ve Planlama" ve Dr. Serdar Şahinkaya "Cumhuriyetin İlk Yıllarında Kamucu Sanayileşme" başlıklı sunuşlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumun "Kamu Yönetiminde Kamuculuk" başlıklı üçüncü oturumunu ise Kemal Zeki Taydaş yönetirken Prof. Dr. Oğuz Oyan "Türkiye`nin Değişen Yönetsel Yapısı", Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir "Sosyal Hizmetlerin (Eğitim, Sağlık, Sosyal Güvenlik) Kamusal İşlevi", Prof. Dr. Onur Karahanoğulları "Anayasai Yasalar ve Kamucu Politikalar" ve Dr. Öğr. Üy. Ozan Zengin "Kamusallık Ekseninde Yeni Yönetim Sistemi" başlıklı sunuşlarını gerçekleştirdiler.
Kamucu Politikalar Sempozyumunun ikinci gününün ilk oturumu olan "İktisat Politikalar ve Özelleştirme Bilançosu" başlıklı dördüncü oturumda Ali Uğurlu oturum başkanlığı yaparken Prof. Dr. Ebru Voyvoda "Kalkınma İktisadı Penceresinden Türkiye", Prof. Dr. Erol Taymaz "KİT Sisteminin İktisadi Değerlendirmesi", Doç Dr. Yiğit Karahanoğulları "Dünyada ve Türkiye`de Kamulaştırma Modelleri", Mustafa Sönmez ise "Nasıl Bir Kamuculuk İstiyoruz?" başlıklı sunuşlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumun iki bölümden oluşan "Kamucu Politikalar İçin Ne Yapmalı?" başlıklı tartışma oturumlarının ilk bölümü olan beşinci oturumunda Nadir Avşaroğlu oturum başkanlığı görevini üstlenirken KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen "Eğitim Politikaları", DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "İstihdam Politikaları", TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman "Sağlık Politikaları" ve Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü Ali Rıza Aydın ise "Hukuk Politikalar" üzerine görüşlerini içeren sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumun son, "Kamucu Politikalar İçin Ne Yapmalı?" başlıklı oturumlarının ikincisi olan altıncı oturumda ise oturum başkanlığını Mehmet Soğancı üstlendi. Bu oturumda mühendis, mimar ve planlamacılar kamucu politikalar için temel yaklaşımları tartışmaya açtılar. Oğuz Türkyılmaz "Enerji Politikalar", Gökhan Günaydın "Tarım Politikaları", Kaya Güvenç "Sanayi Politikaları", Arif Merdol "Ulaşım Politikaları", Prof. Dr. Tarık Şengül "Kentleşme ve Yerel Yönetimler Politikaları" ve Adil Akbaş "Bilişim Politikaları" üzerine sunuşlarını gerçekleştirdiler.
İki gün devam eden sempozyuma 250yi aşkın kişi katılarak tartışmaları izlediler ve soru ve görüşleriyle sempozyuma katkı verdiler. Sempozyum kapsamında hazırlanan "Kamucu Politikalar ve TMMOB" raporu ve sempozyum kitabı yakında kamuoyu ile paylaşılacak.