TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ÜLKEMİZDE GÜVENLİ SÜT TÜKETİMİ ARTTIRILMALI

ÜLKEMİZDE GÜVENLİ SÜT TÜKETİMİ ARTTIRILMALI
MERKEZ
Yayına Giriş: 20.05.2014 Son Güncelleme: 20.05.2014

 

ÜLKEMİZDE GÜVENLİ SÜT TÜKETİMİ ARTTIRILMALI  

21 Mayıs 2014

Dünyada her yıl 21 Mayıs tarihi "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Hepimiz için en değerli gıda maddesi "Süt" tür. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır.

Süt, protein karbonhidrat, yağ gibi makro öğeleri ile mikro besin öğeleri olan mineraller ve vitaminleri içeren çok zengin bir besin öğesidir. Sağlık açısından her birey günde ortalama iki su bardağı süt içmeli ya da süt ürünleri tüketmelidir. İki bardak süt günlük B12 vitamini gereksiniminin %98‘ini, B2 vitamini gereksiniminin %88‘ini, B6 vitamini gereksiniminin % 26‘sını, kalsiyum ve fosfor gereksiniminin tümünü, magnezyum gereksiniminin %36‘sını karşılamaktadır.

Ülkemizde kişi başına yıllık süt tüketimi AB ülkeleri ve ABD ortalamalarının oldukça altındadır. Maalesef ki sokak sütü tüketimi azımsanamayacak düzeydedir. Sütün bozulmadan ve besin değerini kaybetmeden tüketiciye ulaşabilmesi için sanayi üretiminden geçmesi gerekmektedir. Fakat günümüzde konu uzmanı olmayan kişiler işlenmiş sütün tüketilmemesi gerektiği konusunda yoğun çaba sarf etmektedirler. Bilimsel yöntemlerle üretilen pastörize ve uzun ömürlü sütlerde besin değeri kaybı olmamakla beraber mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına uygundur.

Yukarıda da vurguladığımız gibi besin değeri açısından önemli olan sütün tüketiminin ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesine çıkarılması için gereken çalışmaların yapılması gerekmektedir.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

 

Okunma Sayısı: 1100