TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ÜLKEMİZDE SALMONELLA KRİZİNİN YÖNETİM EKSİKLİKLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER

ÜLKEMİZDE SALMONELLA KRİZİNİN YÖNETİM EKSİKLİKLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER
İSTANBUL
Yayına Giriş: 28.04.2022 Son Güncelleme: 28.04.2022


Ülkemizde Salmonella Krizinin Yönetim Eksiklikleri ve Yapılması Gerekenler

Basına ve Kamuoyuna

28.04.2022

 

Aralık 2021`de ilgili firmanın Belçika Arlon`daki fabrikasında süt tankından alınan numunede Salmonella Typhimurium tespit edilmiştir. Bunun üzerine üretim hattı durdurulmuş, 10-15 Aralık tarihinde üretilen ürünler imha edilmiş ve artırılan numune alma ve analizlerin sonucunda Salmonella analizinin negatife dönmesiyle beraber üretim tekrar devam ettirilmiştir. Negatif çıkan testin ardından üretilen ürünlerin dünya çapında dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 11 Ocak 2022`de ilgili firmanın aynı fabrikasında yarı mamül, son ürün ve üretim hattındaki yüzeylerde Salmonella Typhimurium tespit edilmiştir.

21 Aralık 2021`de test örneği alınan ilk vaka Birleşik Krallık `ta ortaya çıkmıştır. Salmonella Typhimurium vakalarının incelenmesine devam edilmiş ve Mart 2022`nin sonlarında bilim insanlarının gerçekleştirdiği ileri analiz metotlarına göre salgının kaynağının Belçika olduğu saptanmıştır. 2 Nisan 2022 itibariyle 10 Avrupa ülkesinde 150 vaka (119 doğrulanmış, 31 olası) olarak rapor edilmiş, EFSA ve ECDC tarafından salgınla ilgili AB ülkelerine uyarılar gerçekleştirilmiştir. 8 Nisan 2022`de Belçika Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından ilgili firmanın söz konusu fabrikası kapatılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü de patlak veren Salmonella Typhimurium vakalarıyla nedeniyle 15 Nisan 2022 tarihinde ilgili firmanın ürünlerinin ithalatında %100 Salmonella Analizi uygulanacağına karar vererek Bitkisel İthalatta Yetkili İl Müdürlükleri`ni bu konuda bilgilendiren bir iç yazışma gerçekleştirmiştir. 19 Nisan 2022 tarihinde de Tarım ve Orman Bakanlığı parti numaraları L329R03 ve L336R03 ve son tüketim tarihleri ise 08.07.2022 ve 15.07.2022 olan Kinder Schoko Bons ürünleri için toplatma kararı çıkarmıştır.

Kaynağı henüz tespit edilemeyen Salmonella salgınıyla ilgili bulaşının hammadde kaynağından olabileceği ihtimaline karşı Belçika`da ithal edilen tüm gıda ürünlerinin ithalatındaki kontroller artırılmalı, yurtiçinde hangi noktalarda satışa sunuldukları belirlenmeli ve gerekli analizleri yapılmalıdır. Öte yandan ilgili firmanın Belçika fabrikasında üretilen ithalatçı firma tarafından ithal edilen Schoko Bons adlı ürünü hakkında toplatma kararı verilmiş fakat ilgili firmanın Belçika fabrikasında üretilen bizzat kendilerinin ithal ettiği Surprise Maxi adlı ürün için herhangi bir karar verilmemiştir. Bazı market raflarında Kinder markalı ürünlerin indirimli satıldığı tespit edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili firmanın Belçika fabrikasında üretilen ürünlerin satışını hemen durdurmalı ve parti numarası gözetmeksizin tamamını toplatmalıdır. Ayrıca Bakanlık sosyal medyadaki bilgi paylaşımlarını artırmalı, televizyonlarda da kamu spotları aracılığıyla tüketicilere konuyla ilgili uyarılar yapmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı`nın gıda güvenliğini tehdit eden durumlara sürekli hazır olması sağlanmalı, geri çağırma/toplatma işlemlerine firmaya eşlik edecek ve işlemleri denetleyecek şekilde sistemde iyileştirmeler gerçekleştirmeli ve sistemde gıda mühendislerine ağırlık vermelidir. Toplatma kararı sonrasında Bakanlık`ın Gıda Kontrol Görevlilerinin ve hatta İl Tarım ve Orman Müdürlerinin market gezerek Kinder markalı ürün aradıkları basına yansımaktadır. Bakanlık acil durum eylem planlarının yaşanan bu durumda uygulamaya koyup koymadığını, süreç yönetiminde gerçekleştirilen faaliyetleri, toplatma ve imha işlemlerini nasıl gerçekleştirdiğini de kamuoyuna açıklamalıdır.

 

               TMMOB
   Gıda Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu  

Okunma Sayısı: 529