TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ULUSAL BAĞCILIK VE ŞARAP SEMPOZYUMU VE SERGİSİ

MERKEZ
Yayına Giriş: 28.10.2008 Son Güncelleme: 28.10.2008

Ankara, 31.10.2008

  

ULUSAL BAĞCILIK VE ŞARAP SEMPOZYUMU VE SERGİSİ

Türkiye, üzüm üretiminde geniş bağ alanlarına sahip olması, üretilen şaraplık üzümün çeşitliliği ve niteliği bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunmaktadır. Şaraplık üzüm üretiminde ülkemiz, İspanya, Fransa ve İtalya‘nın ardında yer almaktadır. Yaş üzüm üretimi yaklaşık 4 milyon ton olmasına karşın, bu miktarın ancak % 2 si şarap üretiminde değerlendirilmektedir. Bu oran, adı geçen ülkelerde % 90 a ulaşmaktadır. Aynı şekilde, AB ülkelerinde kişi başına ortalama şarap tüketimi 30 litre/yıl üzerinde gerçekleşirken, Türkiye‘de tüketim 1 litre/yıl düzeyindedir. 150 milyar Dolar büyüklüğündeki şarap dış satımında Türkiye‘nin payı 4 milyon Dolar civarındadır.

Dış satımın önemli bir bölümü geleneksel dış satım ürünümüz olan çekirdeksiz kuru üzümden gerçekleşmektedir. Ülkemize döviz girdisi sağladığı tartışılmayacak kuru üzümün dış satımının yanı sıra, üzümün katma değeri çok yüksek olan şaraba dönüştürülerek dış pazara sunulmasının daha yararlı olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Sürdürülebilir ve iyi bağcılık uygulama anlayışının geliştirilmesi amacıyla; verimlilik, ürün niteliği ve çeşitli hastalıklarla ilgili sorunların bilimsel temelde aşılması gerekmektedir. Bağ alanlarının kayıt altına alınması, plansız bağ dikiminin önlenmesi, çiftçinin eğitim düzeyinin artırılması alınabilecek önlemler arasında değerlendirilmelidir.

Şarap üretiminde ise; pazar istemlerine ve standartlara uygun üretim yapılması ve ambalajlanması, AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmesi, 2/3 oranına ulaşan kayıt dışı üretimin denetim altına alınarak gerekli teknik ve hijyenik koşullarda üretim yapılmasının sağlanması, yüksek oranda vergi uygulaması nedeniyle dış rekabette oluşan engelleyici etkinin ortadan kaldırılması, temel hedefimiz olmalıdır.

Bununla birlikte; AB ülkelerinin şarap üretimi ve dış satımda rekabet ettiği ve aralarında Türkiye‘nin de bulunduğu kimi ülkeler karşısında rekabet gücünü artırmak üzere belirlediği " daha az üretim daha iyi şarap " anlayışı, "daha çok üretim daha iyi şarap" ilkesi temelinde geliştirilerek, uluslararası ölçekte söz sahibi olacağımız bir sürece dönüştürülmelidir. Dahası, dünyada yemek kültürünün bir parçası olarak değerlendirilen şarabın, turizm potansiyelimizin gelişmesine katkıda bulunacağı düşünülmelidir.

Bağcılık ve şarapçılığın geliştiği ve çok daha fazla gelişme potansiyeli bulunan illerimizden biri olan Denizli‘de 2007 yılında TMMOB Kimya Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen " Şarap ve Bağcılık Paneli ", bu yıl " Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu ve Sergisi " adı altında Kimya Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası işbirliğinde 06-08 Kasım 2008 tarihlerinde yapılacaktır.

Sempozyum, bağcılık ve sorunları, şarap üretim teknikleri, sektördeki teknolojik ilerlemeler, kullanılan hammadde ve katkı maddeleri, üretim sürecinde yer alan makine, alet ve ekipmanlar, bu alandaki mevzuat ve uygulamalar ile AB uyum sürecinin ayrıntılı biçimde irdelenmesinin yanında, şarap kültürünün ele alınması, turizmde ve dış ticaretimizdeki şarapçılığın yerinin tartışmaya açılacağı, bir etkinlik olarak düzenlenmektedir.

Konuyla ilgili olarak, başta düzenleyici üç meslek kuruluşu yanında bilim insanları, sektör temsilcileri, kamu kurumları yetkilileri, üreticiler, sanayiciler, çiftçiler, öğrenciler ve tüketicilerin katılımının beklendiği sempozyumda, ülkemizin önemli bir sorununun çözümüne katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

 

Basın ve kamuoyunun dikkatine sunulur.

 

Saygılarımızla,

 

    Atakan GÜNAY                  Dr. Gökhan GÜNAYDIN             Mehmet BESLEME

Gıda Mühendisleri Odası      Ziraat Mühendisleri Odası       Kimya Mühendisleri Odası           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarih : 06-08 Kasım 2008

Saat  : 09:30

Yer    : Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi / DENİZLİ

                         

Okunma Sayısı: 1401