TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

YABANCI MİMAR VE MÜHENDİSLERİN DENETİMSİZ OLARAK ÇALIŞMASINA HAYIR

MERKEZ
Yayına Giriş: 28.06.2006 Son Güncelleme: 28.06.2006

Ankara , 28.06.2006

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

TBMM GÜNDEMİNDE YER ALAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI KABUL EDİLEMEZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın değişiklik teklifi ile gündeme getirdiği, "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı",  TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu‘nun 22.06.2006 tarihli  toplantısında,Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)‘nin hiçbir önerisi kabul edilmeyerek Meclis Genel Kurulu‘na sevk edilmiştir.

Bu kanun tasarısı ile  yabancı mimar ve mühendisler hakkında  6235 sayılı TMMOB Yasası ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa uygulanmayacak,  böylece akademik ve mesleki yeterliliği kanıtlanmamış yabancı mimar ve mühendislere, ülkemiz kapıları hiçbir kısıtlama olmaksızın sonuna kadar açılacaktır. Değiştirilmesi öngörülen 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun‘unda, yabancı sermayeli yatırımları teşvik amacı ile düzenlenen 23.madde, başlığı dahi değiştirilerek "yabancı teknik personel" biçiminde düzenlenmiş, Avrupa Birliğine üye ülkelerden veya Bakanlar Kurulunca belirlenecek diğer ülkelerden gelecek yabancı mimar ve mühendislerin ülkemizde istediği gibi iş bulma imkanı bulması hedeflenmiştir. AB‘ye tam üyelik aşamasında yapılması öngörülebilecek düzenlemenin bugünden tamamlanması ve bu kolaylığın diğer ülkelere de sağlanması öngörülmüştür.

            Vatandaşlarının haklarına ulusal ve uluslararası arenada sahip çıkmak iddiası ile oluşturulan hükümet, kanunun genel gerekçesinde "Ayrıca, var olan uygulamada yabancı teknik personelin çalışma izinlerinin düzenlenmesinde uygulanan meslekî yeterlilik ve denklik sürecinin tespiti ile ilgili odaya kayıtlarda uygulanan süreç, izinlerin zamanında verilmesini imkansız hale getirebilmektedir. Yapılan yeni düzenlemeyle, Avrupa Birliğine üye ülkelerden ve Bakanlar Kurulunca belirlenecek ülkelerden gelen mimar ve mühendislerin çalışma izinlerinin verilmesinde, meslekî ve akademik yeterliğin tespit ve denetimine ilişkin olarak yabancı mimar ve mühendislerin kendi ülkelerinden aldıkları diploma ve meslek odasına kayıt belgesinin esas alınması öngörülerek çalışma izinlerinin verilmesinin sadeleştirilmesi ve kolaylaştırılması sağlanmaktadır." ifadesi kullanılarak, kimler için çalışıldığı açıkça vurgulanmıştır.

Bir yandan, gençlere umut tacirliği için yeni üniversiteler açılarak işsiz mühendis ve mimar ordusunun sayısı arttırılırken, diğer yandan yürürlüğe konmak istenen bu karar ülkemiz adına intihar niteliğindedir. 

Tasarı yasalaştığında, yurtdışında okuyan ülkemiz vatandaşı, başka bir ülke vatandaşı ile yurtdışındaki aynı üniversiteden mezun olup ülkemize çalışmaya geldiğinde, yurttaşımız için denklik belgesi aranacak ama yabancı ülke vatandaşı için aranmayacaktır. Bu yaklaşım, Anayasa‘nın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Öte yandan, yasadan aldığı yetki ile yabancılara çalışma izni verilmesinde devrede olan ve belge düzenleyen TMMOB‘nin de aradan çıkartılması ile birçok yabancı mimar ve mühendis, denetimsiz bir şekilde ülkemiz topraklarında dolaşacaktır. Böylesine bir başıboşluk dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir uygulamadır.

Bizler, şehir plancısı mimar ve mühendislerin haklarını sonuna kadar savunacağımızı, ulusal çıkarlarımıza aykırı olan bu tür düzenlemelerin karşısında daima mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

                                                                                                   Petek ATAMAN

                                                                                              Gıda Mühendisleri Odası

                                                                                              Yönetim Kurulu Başkanı

 

Okunma Sayısı: 1020