TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ8220;GIDA MADDELERİNE YÖNELİK ŞEHİR EFSANELERİ” KONFERANSI

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ8220;GIDA MADDELERİNE YÖNELİK ŞEHİR EFSANELERİ” KONFERANSI
MERKEZ
Yayına Giriş: 05.06.2012 Son Güncelleme: 05.06.2012

Yönetim Kurulu Başkanımız Petek ATAMAN, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi‘nin Bilimsel Sohbetler çerçevesinde düzenlediği etkinlikte, 31 Mayıs Perşembe günü "Gıda Maddelerine Yönelik Şehir Efsaneleri" adlı bir konferans verdi.

Başkanımızın, gıda maddeleriyle ilgili yaşanan bilgi kirliliği sorununu ve çözüm yollarını irdelediği ve bu konuda gıda tüketicilerinin yanlış yönlendirmelerine çarpıcı örnekler verdiği konferansta, beslenmenin insanoğlunun vazgeçemeyeceği hayati bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bu ihtiyacın giderilirken güvenli gıdaların tüketilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Güvenli gıda tüketiminin sağlanmasında, her kesimin belirli katkı ve sorumlulukları olduğunu söyleyerek "Kamu otoritesinin görevi; tüketicinin güvenli gıdalara, uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak, piyasadaki gıdalara yönelik gerçekçi düzenlemeler yapmak ve bunu en etkin biçimde kontrol etmektir", "Tüketicinin de bilinçli olması, doğru bilgi kaynaklarına ulaşarak bilgilenmesi yönünde sistemler kurulması da bir başka gerekliliktir. Bu konuda bilgilendirmede bulunan bilim insanları, kamuoyuna bilgi akışını sağlayan basın-yayın kurumları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları gibi çok sayıda bileşen vardır. Çağımız insanı daha uzun, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeyi talep etmektedir. Bu talep onu tüketeceği gıdalar konusunda daha hassas ve duyarlı hale getirmektedir. İletişimde yaşanan devrim niteliğindeki gelişmeler, imkanların bolluğu bu hassasiyete hizmet eder hale gelmekte, gelinen noktada kendimizi bir bilgi kirliliğinin içinde bulmamıza neden olmaktadır. Gıda güvenliği konusunda toplumun risk algısı saptırılmakta; yapay gündemler yaratılarak şehir efsaneleri üretilmektedir. Bir takım gıdalar mucize, hayat kurtaran olarak tanıtılırken, kimi gıdalar da can düşmanı olarak sunulmakta, yaratılan suni gündem üzerinden yoğun programlar yürütülmektedir. Tüketiciler sağlığını korumak ve bilinçli tüketici olmak amacıyla kendilerini bir büyük bir yanlışın içinde bulmakta, ne yazık ki çoğunlukla bunu fark etmemektedir." dedi.

 

Okunma Sayısı: 672