TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

YAZ AYLARINDA GIDA GÜVENLİĞİ

YAZ AYLARINDA GIDA GÜVENLİĞİ
MERKEZ
Yayına Giriş: 20.06.2014 Son Güncelleme: 20.06.2014

 

YAZ AYLARINDA GIDA GÜVENLİĞİ

20 Haziran 2014

Gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların yaşandığı, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberi ile karşılaştığımız bu günlerde, yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte halk sağlığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması için başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, üretici ve tüketicilere önemli görevler düşmektedir.

Üretim, depolama ve pazarlama sırasındaki herhangi bir aksaklıkta kolaylıkla bozulabilecek olan ve üretimden son satışa kadar soğuk zincir muhafazasını gerektiren süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri özellikle tavuk eti, balık ve yumurta gibi ürünleri satın alınırken son kullanma tarihi geçmemiş, ambalajı zarar görmemiş ve perakende satış noktalarında uygun yerlerde satışa sunulan ürünler olmasına dikkat edilmelidir.

Özellikle yaz aylarında tüketimi artan ve en çok çocuklar tarafından tüketilen dondurma satın alınırken ise çözülüp, tekrar dondurulmamış, orijinal şekli ve ambalajı değişmemiş dondurmalar alınmalıdır. Dondurma, alışverişte en son alınıp, hızlı bir şekilde soğutucuya ulaştırmalı veya hemen tüketilmelidir.

Tavuklarda her ne kadar son tüketim tarihi verilmiş olsa da ürünün satış yerine ulaşması ve tüketicinin ürünü alıp eve getirene kadar geçen sürede soğuk zincirin kırılmasından dolayı son tüketim tarihine kadar beklenmeden tüketilmesinde ve pişirildiği gün yenilmesinde yarar vardır.  Donmuş tavuk eti, balık, kıyma ve parça et kesinlikle oda sıcaklığında çözdürülmemeli, çözdürme işlemi buzdolabında, diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde,  24 saat içinde yapılmalıdır.

Yaz aylarında evde pişirilen yemekler hemen tüketilmeyecekse oda sıcaklığında bırakılmamalı, mümkün olan en kısa sürede soğutularak buzdolabına yerleştirilmelidir. Tekrar ısıtırken ise bir süre kaynatılmalıdır.

Toplu hazır yemek tüketim yerleri ve tatil yerlerindeki açık büfelerde, sıcak yemek servisinde gıdalar uzun saatler boyunca uygun olmayan sıcaklıklarda bekletilebilmektedir. Burada amaç, soğuk yiyecekleri ısıtmak değil, içine konan gıdayı belirli bir sıcaklık değerinde tutmak olmalıdır. Sıcak tutulacak gıdaların sıcaklığı 65°C seviyesinin altına düşmemeli ve gıdalar bu sıcaklıkta 3 saatten daha uzun süre tutulmamalıdır.

Tüketiciler, bu gibi yerlerde açık büfelerden et, tavuk ve balık içeren yemekleri alırken sıcak olanlar tercih etmelidir. Ayrıca, yumurtalı, mayonezli, yoğurtlu meze ve salataların soğuk ortamlarda servis edilip edilmediğine de dikkat etmelidir.

Tüm bu bahsedilenler tüketicinin dikkat edeceği hususlardır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise;

•Gıda sektörünün yaklaşık yüzde 75-80‘ini oluşturan ve kanun gereği istihdam zorunluluğu bulunmayan küçük gıda işletmelerinin ve diğerlerinin denetimlerini yeterince yapmalı,

•Kamu bütçesinden ücretlendirilen tarım danışmanlarında olduğu gibi küçük işletmelerde de Odamızın Bakanlığa sunduğu proje teklifindeki "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanları"nın bulunmasını sağlamalı,

•Kamuda yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdam ederek etkili gıda denetimleri yapmalı ve gıda güvenliği sağlamalıdır.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 906