YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ İLE GDO İÇEREN GIDALARIN ÜRETİM VE SATIŞININ ÖNÜ AÇILIYOR
BASINA ve KAMUOYUNA DUYURU
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ İLE GDO İÇEREN GIDALARIN ÜRETİM ve SATIŞININ ÖNÜ AÇILIYOR
29 Mayıs 2014
29.05.2014 tarih ve 29014 sayılı resmi gazetede yayımlanan "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte" gıda bulaşanı tanımı gereği analiz edilen üründe yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde, bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda GDO içeren gıda maddeleri, özellikle bebek ve çocuk mamalarının üretim ve satışının yolu açılmaktadır. Böylesi hassas analizleri yapabilecek yeterli sayıda yetkili laboratuvarın bulunduğu ve bu laboratuvarların bütün genleri tespit edebilecek alt yapıya sahip olup olmadığı tartışmalıdır. Bu durum halk sağlığı açısından ciddi kuşkulara neden olmaktadır.
Şimdiye kadar hayvan yemleri için onay verilen genlerin tespit edilebilmesine rağmen gıda maddelerinde miktar tespitine yönelik analizler yapılmamaktaydı. Yeni değişiklik ile getirilen % 0.9 eşiği ile gıda maddelerinde tüm genler için yeni analiz yöntemleri geliştirilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Bununla ilgili analiz metotları geliştirilmezken bu şekilde bir değişikliğin karmaşaya neden olacağı açıktır.
Bakanlık laboratuvarlarında kurul tarafından onaylı olmayan gen saptandığı halde, genin adı ve miktarı belirlenememektedir. Bakanlık GDO analizlerinin yapıldığı konusunda, kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmalıdır.
Yönetmelikte GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve küçük çocuk besinlerinde kullanımının kesinlikle yasak olmasına rağmen, yönetmelik değişikliği ile söz konusu ürünlerde yüzde 0,9 altında GDO bulaşanlarının bulunabileceği olasılığı vardır. Biyogüvenlik kanunu ve ilgili yönetmelik ile GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve küçük çocuk besinlerinde bulunmamasına yönelik sınırlandırılmanın aynı şekilde sürdürülmesi gerekmektedir.
Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylı olmayan GDO bulaşanı olarak değerlendirilen genlerin, gıda maddeleri, bebek ve çocuk besinlerinde kullanılmayacağına ilişkin ifadenin, Yönetmeliğin Yasaklar kısmına zaman geçirmeden konulması gerekir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu